Dave:
Tak, myślę, że wszyscy na tym forum prawdopodobnie w pewnym stopniu przyczynili się do tego tematu. To, co powiedział KTBD, jest poprawne, jednak musisz również zrozumieć następujące kwestie:
Masz silnik z suchą miską olejową, który wykorzystuje bardzo niezawodny wariator wysokiego ciśnienia i system VVT stosowany w Ferrari F430 i Maserati Camboicorsa/Grand Sports. Jest to konstrukcja śrubowa, która obraca się do przodu pod wpływem ciśnienia, podobnie jak w Alfach Romeo, które, jak na ironię, cierpią z powodu podobnego problemu. Silniki z suchą miską olejową nie wymagają ponownej obróbki, ponieważ zawory zwrotne i osłony są już wyposażone i udowodniono, że działają tak, jak w każdym zastosowaniu innym niż QP. Jednostki z mokrą miską olejową mają zupełnie inną konstrukcję i wymagają aktualizacji.
To bardzo interesujące, że wspominasz o akumulatorze.
To, co mnie zaintrygowało w całej tej kwestii, to fakt, że jednostki z mokrą miską olejową zwykle zawodzą po jednej stronie na raz, przynajmniej te, które widziałem. Jestem pewien, że są wyjątki. Jednak jednostki z suchą miską olejową zwykle zawodzą dwustronnie - innymi słowy, oba banki zawodzą w tym samym czasie - w przeciwnym razie nigdy, przenigdy nie zawodzą. Dziwne. Ponadto znam dobrze serwisowane, niskoprzebiegowe, nieskazitelne samochody z poważną awarią wariatora i inne zaniedbane, brudne samochody, które są ciche przy rozruchu dożywotnio. Nie zależy to od wymiany oleju itp. Mieszkając w południowej Florydzie, gdzie QP rosną na drzewach, widzisz bardzo duży przekrój przykładów, które pozwalają ludziom takim jak ja na składanie takich oświadczeń.
W każdym razie, wracając do akumulatora. Fakt, że jednostki z suchą miską olejową zawodzą dwustronnie lub wcale, skłania mnie do przekonania, że coś stoi za ich działaniem, co to powoduje. Czy to może być kierowca? Szukając wspólnych mianowników samochodów, które uległy awarii, w porównaniu z tymi wyposażonymi w tę samą konfigurację (jak QP w porównaniu do F430 lub CC), QP jest jedynym samochodem, który domyślnie przechodzi na Auto po uruchomieniu. Zatem zacząłem myśleć, że może to być wynik bardzo ciężkiego samochodu spędzającego większość swojego użytecznego życia w niskim zakresie obrotów, przeciążającego się i pozbawiającego system VVT oleju, tym samym przyspieszając jego zużycie. Może być. Potem pomyślałem: „dlaczego obie strony miałyby zawieść?” Czy istnieje coś w procesie mechanicznym, co mogłoby spowodować lub wpłynąć na awarię obu stron jednocześnie? Wtedy spojrzałem na akumulator.
Mój dobry przyjaciel właśnie ukończył akademię Maserati i jest zatrudniony w salonie Ferrari/Maserati. Podzielił się ze mną wszystkimi materiałami szkoleniowymi, zdjęciami itp. na temat serwisu wariatorów. OTO, CO MNIE ZSZOKOWAŁO. Nie szkolą już w zakresie silników z suchą miską olejową, chociaż w instrukcji szkoleniowej jest napisane: „części między silnikami z suchą i mokrą miską olejową różnią się o 80%”. Po prostu stwierdzają, że proces wymiany jest taki sam. Nie ma szkolenia w zakresie działania akumulatorów. Ci, którzy chcieli podzielić się tym, co wiedzą, wszyscy opisali, że część wykonuje różne funkcje, a nawet starsi technicy powiedzieli mi: „Jedyne, co zrobiliśmy, to wymieniliśmy je, gdy wyciekały na zewnątrz, co jest rzadkie”. Zapytałem, co robi, a moja odpowiedź brzmiała: „Naprawdę nie wiemy”. Niektórzy mówią, że dostarcza ciśnienie oleju przy rozruchu; inni mówią, że tylko podczas przyspieszania/zwalniania przy 3000 obr./min.
Moral z tej historii jest taki - wymieniam swój, żeby być bezpiecznym, tuż przed wymianą wariatorów. Sam nie wymieniam wariatorów, ale wymieniłem elektrozawory wariatora (bardzo prosta robota) i wymienię swój akumulator i pompę, żeby być bezpiecznym. Następnie moje wariatory zostaną wymienione. Jeśli przeszukasz moje poprzednie posty, mój samochód miał wstrząsający grzechot prawie od momentu, gdy samochód miał bardzo niski przebieg - nie ma go przy 102 tys.
W każdym razie, cokolwiek możesz znaleźć, byłbym wdzięczny. Ciekawe byłoby zobaczyć, czy wczesna wymiana innych, mniej kosztownych części coś zmienia. Na przykład, gdyby twój akumulator został wymieniony - czy to by coś rozwiązało? To tylko kilkaset dolarów. Może warto spróbować.
Jeśli chodzi o Twoje konkretne pytania dotyczące tego, co faktycznie zawodzi, być może Jason może coś powiedzieć. Wykonuje te naprawy jak w zegarku i prawdopodobnie mógłby udzielić najbardziej wiarygodnych odpowiedzi.