Maserati Forum banner

Wariatory, co tak naprawdę nosi?

23K views 48 replies 13 participants last post by  Connor murphy  
#1 ·
Moja sucha miska olejowa 4.2 robi się trochę głośniejsza i dzieje się to częściej, więc myślę o zajęciu się wariatorem. Chciałbym wiedzieć, co dokładnie zużywa się w wariatorze.
Mam zaplecze i w przeszłości produkowałem wiele własnych części, w tym pompy oleju i wały korbowe do silników, które byłyby uważane za egzotyczne, więc naprawa, regeneracja lub ponowna produkcja wariatora nie jest przerażająca.
Chciałbym jednak wiedzieć, z czym mam do czynienia, zanim zacznę. Czy ktoś zdemontował głośną jednostkę i zmierzył zużycie? Porównał nową jednostkę ze zużytą? A może ma jakieś zdjęcia zużytych elementów wewnętrznych?
Na koniec, jeśli ktoś ma parę zużytych jednostek, które usunął i które teraz zbierają kurz w rogu garażu i które chciałby oddać i przekazać na ten najnowszy projekt, z przyjemnością usłyszę od nich. Kto wie, co może wyniknąć z takiego projektu.
Pozdrawiam Dave

#3 ·
Na tym forum jest mnóstwo materiałów na ten temat. To nie zużycie. To niedobór ciśnienia oleju w niektórych silnikach podczas rozruchu. Silniki z suchą miską olejową mają podobno mniej problemów niż te z mokrą miską olejową. Fabryka rozpoznała ten problem i naprawiła go po określonym numerze silnika. Poprawka jest tutaj dobrze udokumentowana. Użyj tutaj wyszukiwarki, wpisując "wariatory".

#4 ·
Dzięki KTBD za Twoje komentarze
Rozumiem, że hałas wynika z braku ciśnienia oleju w wariatorach po uruchomieniu, jeśli jest spowodowany cofaniem się oleju, to dlaczego występuje w silnikach z zaworem zwrotnym, chyba że występuje zużycie w wariatorach, które pozwala na wypływ oleju z nich?
Jeśli powolny wzrost ciśnienia oleju jest główną przyczyną, to dlaczego wariatory są w ogóle wymieniane? I dlaczego nie skupiamy się na braku pojemności w akumulatorze?
Nigdzie, gdzie widziałem, ludzie nie nalegają, aby akumulator był uwzględniony w każdym zadaniu wariatorów.
Moje doświadczenie z "wariatorami" w innych silnikach jest takie, że mają one zasadniczo komorę, która odbiera olej do obsługi helisy używanej do zmiany rozrządu, jeśli jest luz w dopasowaniu między częścią cylindra a tłokiem, to gorący olej ucieknie po wyłączeniu silnika, co z kolei będzie musiało zostać uzupełnione, zanim tłok będzie mógł działać, co zajmuje czas, a opóźnienie pozwala na ruch, co z kolei powoduje hałas.
Chciałbym zbadać, czy występuje zużycie, jak można je rozwiązać? Być może zmiana rozmiaru cylindra z powłoką ceramiczną byłaby prostym rozwiązaniem.
Wstrzymam się z osądem, dopóki nie będę miał okazji ocenić stanu hałaśliwych wariatorów.
Dave

#5 ·
Dave:

Tak, myślę, że każdy na tym forum prawdopodobnie w jakimś stopniu przyczynił się do tego tematu. To, co powiedział KTBD, jest poprawne, jednak musisz również zrozumieć następujące kwestie:

Masz silnik z suchą miską olejową, który wykorzystuje bardzo niezawodny wariator wysokiego ciśnienia i system VVT stosowany w Ferrari F430 i Maserati Camboicorsa/Grand Sports. Jest to konstrukcja z gwintem śrubowym, która obraca się do przodu pod wpływem ciśnienia, podobnie jak w Alfach Romeo, które, jak na ironię, cierpią z powodu podobnego problemu. Silniki z suchą miską olejową nie wymagają ponownej obróbki, ponieważ zawory zwrotne i osłony są już wyposażone i udowodniono, że działają tak, jak w każdym zastosowaniu innym niż QP. Jednostki z mokrą miską olejową mają zupełnie inną konstrukcję i wymagają aktualizacji.

To bardzo interesujące, że wspominasz o akumulatorze.

To, co mnie zaintrygowało w całej tej kwestii, to fakt, że jednostki z mokrą miską olejową zwykle zawodzą po jednej stronie na raz, przynajmniej te, które widziałem. Jestem pewien, że są wyjątki. Jednak jednostki z suchą miską olejową zwykle zawodzą obustronnie - innymi słowy, oba banki zawodzą w tym samym czasie - w przeciwnym razie nigdy, przenigdy nie zawodzą. Dziwne. Ponadto znam dobrze serwisowane, niskoprzebiegowe, nieskazitelne samochody z poważną awarią wariatora i inne zaniedbane, brudne samochody, które są ciche przy rozruchu przez całe życie. Nie zależy to od wymiany oleju itp. Mieszkając w południowej Florydzie, gdzie QP rosną na drzewach, widzisz bardzo duży przekrój przykładów, które pozwalają ludziom takim jak ja wygłaszać takie oświadczenia.

W każdym razie, wracając do akumulatora. Fakt, że jednostki z suchą miską olejową zawodzą obustronnie lub wcale, skłania mnie do przekonania, że coś stoi za ich działaniem, co to powoduje. Czy to może być kierowca? Szukając wspólnych mianowników uszkodzonych samochodów w porównaniu z tymi wyposażonymi w tę samą konfigurację (jak QP vs F430 lub CC), QP jest jedynym samochodem, który domyślnie przełącza się na Auto po uruchomieniu. Zatem zacząłem myśleć, że może to być wynik bardzo ciężkiego samochodu spędzającego większość swojego użytecznego życia w niskim zakresie obrotów, ciągnącego się i głodzącego system VVT oleju, tym samym przyspieszając jego zużycie. Może być. Potem pomyślałem: "dlaczego obie strony miałyby zawieść?" Czy w procesie mechanicznym jest coś, co mogłoby spowodować lub wpłynąć na awarię obu stron jednocześnie? Wtedy spojrzałem na akumulator.

Dobry przyjaciel właśnie ukończył akademię Maserati i jest zatrudniony w salonie Ferrari/Maserati. Podzielił się ze mną wszystkimi materiałami szkoleniowymi, zdjęciami itp. na temat serwisu wariatorów. OTO, CO MNIE ZSZOKOWAŁO. Nie szkolą już na silnikach z suchą miską olejową, chociaż w podręczniku szkoleniowym jest napisane: "części między silnikami z suchą i mokrą miską olejową różnią się o 80%". Po prostu stwierdzają, że proces wymiany jest taki sam. Nie ma szkolenia na temat funkcji akumulatorów. Ci, którzy chcieli podzielić się tym, co wiedzą, wszyscy opisali, że część pełni różne funkcje, a nawet starsi technicy powiedzieli mi: "Jedyne, co zrobiliśmy, to wymieniliśmy je, gdy wyciekały na zewnątrz, co jest rzadkie". Zapytałem, co to robi, a moja odpowiedź brzmiała: "Naprawdę nie wiemy". Niektórzy mówią, że dostarcza ciśnienie oleju przy rozruchu; inni mówią, że tylko podczas przyspieszania/zwalniania przy 3000 obr./min.

Moral z tej historii jest taki - wymieniam swój, aby być bezpiecznym, tuż przed wymianą wariatorów. Sam nie wymieniam wariatorów, ale wymieniłem elektrozawory wariatora (bardzo łatwa praca) i wymienię swój akumulator i pompę, żeby być bezpiecznym. Następnie moje wariatory zostaną wymienione. Jeśli przeszukasz moje poprzednie posty, mój samochód miał okropny grzechot prawie od czasu, gdy samochód miał bardzo niski przebieg - to nie jest 102 tys.

W każdym razie, cokolwiek możesz znaleźć, byłoby docenione. Byłoby interesujące zobaczyć, czy wczesna wymiana innych, mniej kosztownych części coś zmienia. Na przykład, gdyby twój akumulator został wymieniony - czy to by coś rozwiązało? To tylko kilkaset dolarów. Może warto spróbować.

Jeśli chodzi o twoje konkretne pytania dotyczące tego, co faktycznie zawodzi, być może Jason może coś powiedzieć. On wykonuje te naprawy jak w zegarku i prawdopodobnie mógłby udzielić najbardziej wiarygodnych odpowiedzi.

#18 ·
Dave:

Tak, myślę, że wszyscy na tym forum prawdopodobnie w pewnym stopniu przyczynili się do tego tematu. To, co powiedział KTBD, jest poprawne, jednak musisz również zrozumieć następujące kwestie:

Masz silnik z suchą miską olejową, który wykorzystuje bardzo niezawodny wariator wysokiego ciśnienia i system VVT stosowany w Ferrari F430 i Maserati Camboicorsa/Grand Sports. Jest to konstrukcja śrubowa, która obraca się do przodu pod wpływem ciśnienia, podobnie jak w Alfach Romeo, które, jak na ironię, cierpią z powodu podobnego problemu. Silniki z suchą miską olejową nie wymagają ponownej obróbki, ponieważ zawory zwrotne i osłony są już wyposażone i udowodniono, że działają tak, jak w każdym zastosowaniu innym niż QP. Jednostki z mokrą miską olejową mają zupełnie inną konstrukcję i wymagają aktualizacji.

To bardzo interesujące, że wspominasz o akumulatorze.

To, co mnie zaintrygowało w całej tej kwestii, to fakt, że jednostki z mokrą miską olejową zwykle zawodzą po jednej stronie na raz, przynajmniej te, które widziałem. Jestem pewien, że są wyjątki. Jednak jednostki z suchą miską olejową zwykle zawodzą dwustronnie - innymi słowy, oba banki zawodzą w tym samym czasie - w przeciwnym razie nigdy, przenigdy nie zawodzą. Dziwne. Ponadto znam dobrze serwisowane, niskoprzebiegowe, nieskazitelne samochody z poważną awarią wariatora i inne zaniedbane, brudne samochody, które są ciche przy rozruchu dożywotnio. Nie zależy to od wymiany oleju itp. Mieszkając w południowej Florydzie, gdzie QP rosną na drzewach, widzisz bardzo duży przekrój przykładów, które pozwalają ludziom takim jak ja na składanie takich oświadczeń.

W każdym razie, wracając do akumulatora. Fakt, że jednostki z suchą miską olejową zawodzą dwustronnie lub wcale, skłania mnie do przekonania, że ​​coś stoi za ich działaniem, co to powoduje. Czy to może być kierowca? Szukając wspólnych mianowników samochodów, które uległy awarii, w porównaniu z tymi wyposażonymi w tę samą konfigurację (jak QP w porównaniu do F430 lub CC), QP jest jedynym samochodem, który domyślnie przechodzi na Auto po uruchomieniu. Zatem zacząłem myśleć, że może to być wynik bardzo ciężkiego samochodu spędzającego większość swojego użytecznego życia w niskim zakresie obrotów, przeciążającego się i pozbawiającego system VVT oleju, tym samym przyspieszając jego zużycie. Może być. Potem pomyślałem: „dlaczego obie strony miałyby zawieść?” Czy istnieje coś w procesie mechanicznym, co mogłoby spowodować lub wpłynąć na awarię obu stron jednocześnie? Wtedy spojrzałem na akumulator.

Mój dobry przyjaciel właśnie ukończył akademię Maserati i jest zatrudniony w salonie Ferrari/Maserati. Podzielił się ze mną wszystkimi materiałami szkoleniowymi, zdjęciami itp. na temat serwisu wariatorów. OTO, CO MNIE ZSZOKOWAŁO. Nie szkolą już w zakresie silników z suchą miską olejową, chociaż w instrukcji szkoleniowej jest napisane: „części między silnikami z suchą i mokrą miską olejową różnią się o 80%”. Po prostu stwierdzają, że proces wymiany jest taki sam. Nie ma szkolenia w zakresie działania akumulatorów. Ci, którzy chcieli podzielić się tym, co wiedzą, wszyscy opisali, że część wykonuje różne funkcje, a nawet starsi technicy powiedzieli mi: „Jedyne, co zrobiliśmy, to wymieniliśmy je, gdy wyciekały na zewnątrz, co jest rzadkie”. Zapytałem, co robi, a moja odpowiedź brzmiała: „Naprawdę nie wiemy”. Niektórzy mówią, że dostarcza ciśnienie oleju przy rozruchu; inni mówią, że tylko podczas przyspieszania/zwalniania przy 3000 obr./min.

Moral z tej historii jest taki - wymieniam swój, żeby być bezpiecznym, tuż przed wymianą wariatorów. Sam nie wymieniam wariatorów, ale wymieniłem elektrozawory wariatora (bardzo prosta robota) i wymienię swój akumulator i pompę, żeby być bezpiecznym. Następnie moje wariatory zostaną wymienione. Jeśli przeszukasz moje poprzednie posty, mój samochód miał wstrząsający grzechot prawie od momentu, gdy samochód miał bardzo niski przebieg - nie ma go przy 102 tys.

W każdym razie, cokolwiek możesz znaleźć, byłbym wdzięczny. Ciekawe byłoby zobaczyć, czy wczesna wymiana innych, mniej kosztownych części coś zmienia. Na przykład, gdyby twój akumulator został wymieniony - czy to by coś rozwiązało? To tylko kilkaset dolarów. Może warto spróbować.

Jeśli chodzi o Twoje konkretne pytania dotyczące tego, co faktycznie zawodzi, być może Jason może coś powiedzieć. Wykonuje te naprawy jak w zegarku i prawdopodobnie mógłby udzielić najbardziej wiarygodnych odpowiedzi.
Eric, mój Bracie, wspominasz o tym kilka razy i jakoś wpadło mi to do głowy jako coś, czego byłeś całkiem pewien.
Że wariatory zawodzą dwustronnie. Jak przeczytałeś w wątku, który założyłem, tylko jeden bank moich uległ awarii, tylko jeden bank wypadł z czasu. Ostatnie pytanie dotyczące Twojego wkładu w ten konkretny wątek (na temat, którego mechanik Jason ma już dość) Wspomniałeś, że wymiana elektrozaworów była pestką. Co to obejmuje? Jaka jest procedura, Bracie?

#6 ·
Dzięki Eric za Twoje komentarze.
W przeciwieństwie do Ciebie mieszkam tam, gdzie QPs lub w ogóle Maseratis są rzadkim widokiem.
Moim zdaniem funkcja akumulatora polega na tym, że olej jest przechowywany pod ciśnieniem w stosunku do membrany, która po drugiej stronie ma azot. Po wyłączeniu zapłonu jest on uszczelniany przez elektromechaniczny zawór, a po ponownym uruchomieniu zawór jest otwierany, umożliwiając doprowadzenie oleju do wariatorów pod ciśnieniem azotu.
Znam sposób przechowywania ciśnienia oleju w ten sposób, ponieważ byłem właścicielem wielu produktów RR/Bentley z takimi akumulatorami i są one uważane za element konserwacji, ponieważ z czasem tracą ciśnienie azotu i stają się mniej skuteczne.
W tych samochodach dostępne są specyfikacje dotyczące ciśnienia, a sprawdzenie stanu jest prostą sprawą za pomocą manometru. Wątpię, czy takie specyfikacje są dostępne dla QP.
Mogę jednak podłączyć swój manometr i odczytać ciśnienie przed wymianą i ponownie po zainstalowaniu nowej części.
Twój komentarz, że zwykle zawodzą razem, jest bardzo interesujący i wskazywałby na wspólny element, taki jak akumulator magazynujący lub jego zawór utrzymujący ciśnienie.
Myślę, że zamówię akumulator i trochę się pobawię.
Pozdrawiam Dave

#7 ·
Akumulator nie służy do przechowywania oleju, gdy silnik jest wyłączony. Ten typ jednostek VVT (wariator) wymaga dużego ciśnienia, aby je uruchomić... Masz wtórną pompę oleju wysokiego ciśnienia napędzaną przez wałek rozrządu wlotowego LH, która zwiększa główne ciśnienie oleju... Dostarcza olej do akumulatora i jednostki VVT RH... Akumulator ma zapewnić szybką reakcję... To część powodu, dla którego nikt już nie używa tego typu VVT... To wszystko pożera KM i oszczędność paliwa... Jednostki z mokrą miską olejową są jak w większości samochodów i są typu łopatkowego... Jason

#13 ·
Akumulator nie służy do przechowywania oleju, gdy silnik jest wyłączony. Te typy jednostek VVT (wariator) wymagają dużego ciśnienia, aby je przesunąć... Masz wtórną pompę oleju wysokiego ciśnienia napędzaną przez wałek rozrządu wlotowego LH, która zwiększa główne ciśnienie oleju... Zasila olej do akumulatora i jednostki VVT RH... Akumulator ma zapewnić szybką reakcję... To część powodu, dla którego nikt już nie używa tego typu VVT... To wszystko pożera KM i oszczędność paliwa... Jednostki z mokrą miską olejową są jak w większości samochodów i są typu łopatkowego.... Jason
Zatem konstrukcja VVT jest powodem 10 mpg w mieście? Rozumiem.

#9 ·
Zauważając, że elektrozawór wydaje się zasilać ciśnieniem "jedną stronę" wariatora, a akumulator zasila drugą stronę wariatora, zastanawiam się, czy akumulator zapewnia jakąś stabilność lub opór, aby umożliwić wariatorowi utrzymanie pozycji, czy też wykorzystuje ciśnienie z obu stron, aby wepchnąć go w jednym kierunku? Czy może to być delikatna równowaga tych dwóch urządzeń współpracujących ze sobą w celu utrzymania właściwego rozrządu i zapobiegania przedwczesnemu zużyciu?

Pamiętam, że jeden z członków forum odłączył przewody prowadzące z akumulatora do górnej części i zamocował manometry z przezroczystymi komorami i można było zobaczyć, że ruch oleju był bardzo minimalny. Jednak na biegu jałowym z otwartą maską nie widać, jak zmienia się ciśnienie, gdy jednostki są wzywane do przyspieszenia rozrządu.

#11 ·
Larry był tym, który przeprowadzał testy. Zauważ również, że akumulatory robią więcej niż tylko magazynują energię, są również bardzo dobre w tłumieniu oscylacji.

#12 ·
Człowieku, rozmawialiśmy o tym do znudzenia... Jeśli chodzi o testowanie... Możesz nie zauważyć zmiany ciśnienia, ponieważ samochód jest na biegu jałowym i może nie przestawiać wałków rozrządu, ponieważ samochód nie jest obciążony... Prawdopodobnie musiałbyś jeździć samochodem z zainstalowanym wskaźnikiem, aby zobaczyć zmianę ciśnienia... Jeśli chodzi o akumulator, nie miałem z nim żadnych problemów... Największym problemem w samochodach z suchą miską olejową jest duża miedziana tuleja z przodu wałka rozrządu... Uszczelki mocno zużywają rowki w tulei i powodują wyciek oleju. Nie sądzę, żeby sam wariator był problemem, a raczej tuleja i uszczelki... Naprawiłem kilka samochodów tylko z tulejami... Jason

#14 ·
Tak naprawdę to nie... To 400 KM i dwie tony wagi... Mam nadzieję, że nie kupiłeś QP dla oszczędności paliwa... Zawsze starasz się zmniejszyć straty mechaniczne w silniku, a ten system jest stary... Oto nowy sposób na to... Używany w silniku Jaguar 5.0 (rzeczy Forda)......Jason

#23 ·
  • Dzieciak z nową zabawką tutaj: QP '08MY M139 wierzę z 4.2L F136 s/u V8 81k mil -- odebrany z parkingu dealera dwa dni temu i kupiony. Dealer odebrał mnie nim z dworca kolejowego, więc samochód był rozgrzany do jazdy próbnej. Zajęło około ¾ godziny, aby zawrzeć umowę, załatwić formalności, zapłacić i wyjść z drzwi, unikając godzin szczytu na 130-milową jazdę do domu. Więc na żadnym etapie nie zauważyłem żadnego grzechotania/brzęczenia przy zimnym rozruchu. Ale teraz jest w domu, ja tak :-(
  • Trwa tylko około ½ sekundy, a następnie silnik pracuje naprawdę cicho (26 mpg, które uzyskałem, jadąc do domu z lekką nogą) Czy to objaw problemu z wariatorem wałka rozrządu, który jest tutaj w wątku? Wierzę, że mam mokrą miskę olejową z tym silnikiem.
  • Muszę jeszcze znaleźć domową diagnostykę OBDII, która dostosuje wariator (?) w tych samochodach -- co jest powszechnie używane / zalecane tutaj?
  • Powiedziano również, że dostępna jest "aktualizacja". Ale nie jestem pewien dla czego? Wariator, zawór elektromagnetyczny wariatora? Akumulator/y? Pompa?
  • Nie jestem pewien, czy ta tablica pozwoli mi dołączyć plik .MP3 z grzechotaniem/brzęczeniem podczas uruchamiania. Ale spróbuję nagrać to, aby przesłać
  • Pochodzę z Jaguara XJ8 3.2L i 4L -- miałem trzy, ale nadszedł czas, aby iść dalej. Ich silniki miały problem z napinaczami łańcucha rozrządu (plastik, duh!) I górnymi prowadnicami łańcucha rozrządu. Oba dają grzechotanie/brzęczenie po zużyciu. Więc najlepiej zrobić przynajmniej napinacze, nawet jeśli nie masz żadnego grzechotania
  • Myśli tych, którzy to mieli, widzieli to, dostali koszulkę tutaj, z wdzięcznością przeczytane przed zrobieniem z siebie głupca u głównego dealera i obrabowaniem mojego portfela...

#24 ·
  • Dzieciak z nową zabawką tutaj: QP '08MY M139, wierzę z 4.2L F136 s/u V8 81k mil - odebrany od dealera dwa dni temu i kupiony. Dealer odebrał mnie nim ze stacji kolejowej, więc samochód był rozgrzany do jazdy próbnej. Zajęło około ¾ godziny, aby zawrzeć umowę, zrobić papierkową robotę, zapłacić i wyjść z drzwi, unikając godzin szczytu na 130-milową jazdę do domu. Więc na żadnym etapie nie zauważyłem żadnego grzechotania/terkotania przy zimnym rozruchu. Ale teraz jest w domu, robię :-(
  • Trwa tylko około ½ sekundy, a następnie silnik pracuje naprawdę cicho (26mpg dostałem lekką nogą jadąc do domu) Czy to objaw problemu z wariatorem wałka rozrządu, który jest tutaj w wątku? Wierzę, że mam mokrą miskę olejową z tym silnikiem.
  • Muszę jeszcze znaleźć domowy, przenośny tester diagnostyczny OBDII, który będzie adaptował wariatory (?) w tych samochodach - co jest tu powszechnie używane / zalecane?
  • Mówi się również, że dostępna jest "aktualizacja". Ale nie jestem pewien, do czego? Wariator, elektrozawór wariatora? Akumulator/y? Pompa?
  • Nie jestem pewien, czy to forum pozwoli mi dołączyć plik .MP3 z grzechotaniem/terkotaniem podczas uruchamiania. Ale spróbuję nagrać to i przesłać
  • Pochodzę z Jaguara XJ8 3.2L i 4L - miałem trzy, ale nadszedł czas, aby iść dalej. Ich silniki miały problem z napinaczami łańcucha rozrządu (plastik, duh!) i górnymi prowadnicami łańcucha rozrządu. Oba dają grzechotanie/terkotanie po zużyciu. Dlatego najlepiej zrobić przynajmniej napinacze, nawet jeśli nie masz żadnego grzechotania
  • Myśli tych, którzy to mieli, widzieli, dostali koszulkę tutaj, wdzięcznie przeczytali, zanim zrobię z siebie głupca u głównego dealera i zostanę okradziony z portfela...
Samochody z 2008 roku MY mają mokrą miskę olejową i nie były dostarczane z zaktualizowaną pokrywą wałka rozrządu. "Aktualizacja" ma jednokierunkowy zawór zwrotny, który pomaga zatrzymać olej w górnej części, co z kolei wydłuża żywotność wariatorów. Sprawdziłbym u poprzedniego właściciela lub sprawdził historię tytułu, aby sprawdzić, czy to zostało zrobione. Jednak prawdopodobnie tak nie było, jeśli masz grzechotanie podczas uruchamiania.

Istnieją dwa elektrozawory wariatora (1 na bank), które można odłączyć za pomocą przewodu prowadzącego do pokrywy zaworów. Odłączenie tego może spowodować zniknięcie dźwięku, ale niekoniecznie oznacza, że elektrozawór jest uszkodzony. Zabrałbym to komuś, kto MA DOŚWIADCZENIE w wymianie wariatorów, aby prawidłowo zdiagnozować. Elektrozawory to łatwa naprawa, ale wariatory to zwykle koszt 5 tys. dolarów w niezależnym warsztacie, bliżej 9 tys. dolarów u dealera.

Napinacze łańcucha są dość niezawodne w tych samochodach. Prowadnice łańcucha starzeją się, ale zwykle nie przy 80 tys. mil. Wymieniłem jedną z moich, ale było to ponad 100 tys. mil. Po wymianie wariatorów (jeśli to faktycznie problem), wtedy byłby czas na inspekcję, ponieważ przód będzie otwarty i wszystko będzie w zasięgu wzroku.

Podsumowując, fakt, że samochód to mokra miska olejowa z 2008 roku i masz grzechotanie, skłania mnie do myślenia, że wariatory wydają ten dźwięk. To poważna naprawa. To główny powód, dla którego ktoś sprzedaje samochód, bez wątpienia. Musisz NATYCHMIAST to sprawdzić i zdecydować, czy naprawa jest warta zachodu, czy skontaktować się z pierwotnym sprzedawcą, ponieważ naprawa będzie konieczna bardzo szybko.

#28 ·
Istnieją pewne informacje, że jeśli złapiesz to wcześnie, zanim same wariatory zostaną uszkodzone, możesz uniknąć wymiany, naprawiając tylko zaślepki.
Naprawa zaślepek jako środek zapobiegawczy to śmiałe twierdzenie. Widziałem, jak zawiodły po aktualizacji. Aktualizacja bez wątpienia pomaga, ale nie zapobiega całkowicie awarii.

Poza tym aktualizacja dotyczy tylko samochodów z mokrą miską olejową, które mają TANIE wariatory (350 $ za stronę w porównaniu do 1200 $ za jednostki z suchą miską olejową)! Każdy, kto go rozbiera i nie wymienia wariatorów w samochodzie z mokrą miską olejową, jest delikatnie mówiąc źle poinformowany.

#26 ·
Dzięki za szybkie odpowiedzi, ludzie -- Widziałem specjalistę od Ferrari w porze lunchu, który nie był w stanie pewnie zdiagnozować, ponieważ silnik był gorący. Wysłałem mu plik .MP3, który nagrałem dziś rano, ale to też nie jest zbyt jasne. Ale powiedział, że słuchając na biegu jałowym, gdy jest gorący, wystąpiłby słyszalny problem, gdybym miał teraz problem z wariatorem. Wolę chronić i przetrwać. Zatem poprosiłem go, aby posłuchał nagrania i wycenił mi "zaślepki".

Nie mogę również podać adresu URL do pobrania pliku .MP3, ponieważ moja strona do udostępniania plików jest tylko dla obrazów. A funkcja załączników tutaj na tym forum również nie pozwala na pliki w formacie .MP3. To nie problem z rozmiarem, ponieważ ma tylko 1,2 MB. Więc jeśli jest ktoś, kto chciałby poświęcić czas na posłuchanie, proszę o przesłanie adresu e-mail na PW, a ja załączę go bezpośrednio.

Dzięki
Richard

#29 ·
Zrobienie tylko nakładek to połowa naprawy... Powodem, dla którego grzechoczą, jest to, że kołek blokujący nie blokuje się w pozycji podstawowej po wyłączeniu samochodu... Nowsze jednostki mają zupełnie inną konstrukcję z dużą sprężyną, aby temu zapobiec... Można na to spojrzeć w ten sposób... Producenci samochodów lubią kontrolować koszty... Nie ponieśliby kosztów opracowania nowego wariatora, gdyby wszystko, co musieli zrobić, to zainstalować ten malutki zawór zwrotny... Jason

#30 ·
Wygląda więc na to, z cennych informacji tutaj, że wymiana obu wariatorów na ulepszone wersje jest właściwym rozwiązaniem, a nie tylko zaślepek. Ale to kosztowałoby 1200 USD tylko za części lub części i robociznę? -- pytania, kolejne pytania:

Czy dwie "zaślepki" to ulepszony element, który pasuje bezpośrednio do istniejących wariatorów? Czy te części są OEM czy od specjalistycznego dostawcy z rynku wtórnego? Jakiego rodzaju godzin roboczych powinienem się spodziewać od dobrego warsztatu niezależnego, aby wykonać obie czynności? Gdzie mogę znaleźć numer części?

I czy dwa ulepszone wariatory to te, które zastępują istniejące fabryczne? Dostępne od dostawcy z rynku wtórnego czy tylko od głównego dealera części zamiennych? Jakiego rodzaju godzin roboczych powinienem się spodziewać od dobrego warsztatu niezależnego, aby wykonać obie czynności? Gdzie mogę znaleźć numer części?

Zbiegiem okoliczności sąsiedzi są Włochami i wierzą, że są ze swoimi rodzinami w północnych Włoszech -- więc mogą być w stanie kupić tam i przywieźć w nowym roku.

#32 ·
Wygląda więc na to, z cennych informacji tutaj, że wymiana obu wariatorów na ulepszone wersje jest właściwym rozwiązaniem, a nie tylko zaślepek. Ale to kosztowałoby 1200 USD tylko za części lub części i robociznę? -- pytania, więcej pytań:

Czy dwie "zaślepki" to ulepszony element, który pasuje bezpośrednio do istniejących wariatorów? Czy te części są OEM czy od specjalistycznego dostawcy z rynku wtórnego? Jakiego rodzaju godzin roboczych powinienem się spodziewać w dobrym, niezależnym warsztacie, aby wykonać obie czynności? Gdzie mogę znaleźć numer części?

I czy dwa ulepszone wariatory to te, które zastępują istniejące fabrycznie zamontowane? Dostępne u dostawcy z rynku wtórnego czy tylko u głównego dealera części zamiennych? Jakiego rodzaju godzin roboczych powinienem się spodziewać w dobrym, niezależnym warsztacie, aby wykonać obie czynności? Gdzie mogę znaleźć numer części?

I jak na złość, sąsiedzi są Włochami i wierzą, że są ze swoimi rodzinami w północnych Włoszech -- więc mogą być w stanie kupić tam i przywieźć w nowym roku
Masz samochód z mokrą miską olejową. Jak stwierdziłem w moim poście, twoje wariatory to "tańsze" części, a nie jednostki za 1200 dolarów z suchą miską olejową, jednak większość twoich wydatków będzie dotyczyć robocizny i dodatkowych części. Jak powiedział Jason, oceń to w swoim regionie. Spodziewam się, że całkowita naprawa wyniesie w okolicach 6 tys. dolarów, ponieważ czas pracy z łatwością zbliży się do 30 godzin.

Aktualizacja zaślepek jest zazwyczaj wykonywana w momencie wymiany wariatora. Warsztat wyśle zaślepki do obróbki i zostaną one zwrócone w krótkim czasie do ponownej instalacji. Aktualizacja pozwala na większe zatrzymywanie oleju w górnej części, co, jak się uważa, przedłuża żywotność twoich wariatorów. Ponadto wspominasz o warsztacie o "dobrej reputacji". To nic dla mnie nie znaczy, ponieważ znam najwyżej oceniane warsztaty i doskonałych techników bez prawdziwych recenzji. Po prostu zabierz to do DOŚWIADCZONEGO warsztatu - takiego, który wcześniej wykonywał tę usługę.

Ponadto, zanim zaczniesz wyceniać części, pamiętaj, że twój samochód ma 12 lat, a wykonywanie inwazyjnej operacji na samochodzie w tym wieku ujawni inne problemy. Rzeczy będą się psuć, uszczelki będą wymagały wymiany itp., itd. Zawsze daj sobie bufor w wysokości 1 tys. dolarów na wszelki wypadek.

Niezależnie od tego, myślę, że musisz szybko ustalić, czy usługa jest faktycznie potrzebna w twoim samochodzie i skontaktować się z dealerem, od którego go kupiłeś, aby omówić opcje. To poważna usługa i nie będzie tania. Prawdopodobnie doda to 30%-40% do ceny zakupu twojego samochodu. Jeśli się z tym zgadzasz, to wydaj gotówkę i ciesz się samochodem. W przeciwnym razie czas ucieka.

#31 ·
Warsztat montuje zawory zwrotne w Twoich osłonach wałka rozrządu... Zaktualizowany wariator pochodzi tylko od Maserati... Musisz uzyskać cenę w swoim regionie, ponieważ cena tutaj może się znacznie różnić, nie mówiąc już o innym kraju... Jason

#33 ·
Więcej doskonałych i mądrych rad z tego forum.

Rozmawiałem z tymi ludźmi, którzy wydają się wiedzieć, o czym mówią, ponieważ zrobili już cztery takie rzeczy. Potwierdzili mechaniczną stronę tego, co opisałeś powyżej:
https://www.supercaritalia.co.uk/

Chcą sprawdzić moje ciśnienie oleju jutro (90 funtów za godzinę = 120 USD), a następnie poinformować mnie o moich opcjach i wygenerować wycenę. Mówią, że moje nagranie grzechotania jest zbyt niewyraźne, aby to potwierdzić.
Mówią, że zaślepki są wysyłane do ponownej obróbki, Ferrari musi wiedzieć i zostać zapisane w ich bazie danych silnika, że ​​to zrobiono. mf

#34 ·
Ok, świetnie. To naprawdę może być tylko elektrozawór, albo może potrzebować wariatorów z lub bez aktualizacji. Jedynym sposobem jest zobaczenie tego na własne oczy i uzyskanie prawdziwej diagnozy. Byłem szczery ze swoją opinią, ponieważ nie chciałbym, żebyś był w szoku cenowym i utknął z samochodem. W ten sposób ludzie zaczynają nienawidzić Maserati! Czasami dealerzy są skłonni do współpracy, ponieważ prawdopodobnie sprzedali coś ze znanym problemem. Daj nam znać wynik.