Cześć tglatzel, przede wszystkim dzięki za poświęcony czas i udzielenie odpowiedzi. Na tym etapie mój samochód nie jest dotknięty ostatnim hałasem z filmu, który dodałeś. Mój samochód jest dotknięty pierwszym dziwnym hałasem, o którym poinformowałeś na początku tego wątku.
Zidentyfikowałem również innego właściciela Maserati (4200), który ma ten sam "bulgoczący" hałas, zobacz ten link:
Maserati 4200 dziwny hałas, ale niestety wątek nie został zakończony, ale są tam wspomniane potencjalne przyczyny.
Twój post jest bardzo interesujący, ponieważ wspominasz, że do twojego silnika dodano zawór zwrotny; wydaje się to być zgodne z jednym z różnych wyjaśnień dostępnych w innym wątku, do którego się odwoływałem. Pewien mężczyzna mówi, że "rura odpowietrzająca" powinna być przyczyną tego bulgoczącego hałasu. Zakładam, że rura odpowietrzająca to to, co Maserati nazywa "systemem odmy"; ten system wydaje się być systemem rur, który zarządza oparami oleju silnikowego. Zgłoszono również, że Maserati zaprojektowało nowe systemy odmy (wydają się 2 nowe) w latach 2002-2004.
Sprawdziłem na specjalistycznej stronie z częściami zamiennymi i znalazłem ten rysunek pokazujący stare rozwiązanie, ale nie zidentyfikowałem jeszcze powodu tego nowego projektu (hałas??). Jeśli ktoś wie, dlaczego to nowe rozwiązanie projektowe zostało opracowane, daj nam znać. Projekt Maserati:
Będę kontynuował moje dochodzenia i jeśli znajdę bardziej precyzyjne wyjaśnienie lub przypadkowo rozwiążę mój problem, podzielę się nim z innymi właścicielami Maserati.
Nie wahaj się komentować, poprawiać lub korygować tego wątku.
Fajnie, że twoje hałasy zniknęły

Wątek do śledzenia....