Maserati Forum banner
1 - 20 of 29 Posts

tglatzel

· Registered
13 Posts
Discussion starter · #1 ·
Cześć, mój Maserati GranTurismo wydaje dziwny dźwięk na biegu jałowym (N), gdy silnik osiągnie temperaturę roboczą. Nie ma dziwnego dźwięku, gdy silnik jest zimny. Dźwięk znika po wyciągnięciu bagnetu oleju.

Wszelkie wskazówki, jak rozwiązać ten problem, są mile widziane.

Tak brzmi silnik: Chyba to nie jest normalne:

https://www.youtube.com/watch?v=L1Ry30_KzEo

Widziałem wiele dziwnych rzeczy w moich 40+ latach zajmowania się samochodami, ale to musi być jeden z najbardziej dziwacznych objawów w historii... czekam na kogoś z solidnym doświadczeniem mechanicznym, kto zabierze głos i zamieści diagnozę, byłbym bardzo zainteresowany tym, co to powoduje..:|

Chyba że to bagnet lub trzpień grzechoczą o rurę (kiedy silnik jest zimny, wibruje trochę bardziej), ale nie ma mowy, żeby to wydawało taki dźwięk, IMO.

Spróbuję. Wszystkie nowoczesne silniki wykorzystują system PCV, który generalnie wymaga, aby silnik był uszczelniony i nie miał wycieków powietrza itp. Kiedy wyciągasz bagnet olejowy, silnik nie jest już "szczelny" i wszystko, co jest związane z PCV / układem podciśnienia, zostanie naruszone, takie jak pompy próżniowe...itp...może je sprawdź...

Spróbuję. Wszystkie nowoczesne silniki używają systemu PCV, który generalnie wymaga, aby silnik był uszczelniony bez wycieków powietrza itp. Kiedy wyciągasz bagnet olejowy, silnik nie jest już "szczelny" i wszystko, co jest związane z systemem PCV / podciśnienia, zostanie naruszone, takie jak pompy próżniowe... itp... może sprawdź je...
Brzmi jak całkiem solidna teoria! :thumbsup:
A to można przetestować uruchamiając nasze samochody na zimno, po prostu wyciągnij bagnet i zobacz, czy silnik wydaje porównywalny dźwięk. Mogę tego spróbować jutro, ale jeśli komuś uda się mnie wyprzedzić, proszę o post. :smile2:

Brzytwa Ockhama zdaje się wskazywać, że uszczelka na bagnecie nie jest w pełni szczelna i ciśnienie ulatnia się, powodując dziwny pisk.

Ale hej!

Uruchomiłem dziś samochód, wyciągnąłem bagnet oleju w ciągu pierwszych 10 sekund pracy na biegu jałowym, żeby sprawdzić, czy są jakieś dźwięki - nie było żadnych - ale ponieważ OP wskazał, że działo się to tylko w temperaturze roboczej po tym, jak jechałem samochodem przez około 15 minut do sklepu spożywczego (powinno to być wystarczająco dużo czasu, aby silnik osiągnął pełne rozgrzanie), wyciągnąłem bagnet ponownie, ale nadal nie było żadnych nietypowych dźwięków.

Discussion starter · #7 ·
Dziwny hałas silnika: aktualizacja

Cześć: Gość Corvette na forum amerykańskim odpowiedział: „Dla mnie brzmi to jak problem z wentylacją skrzyni korbowej.
Przyjrzałbym się separatorowi oleju przy pokrywie zaworów, numer części #219111, oraz 2 gwintowanym plastikowym złączkom przy pokrywach zaworów, numer części #229987.
Mogą one ograniczać przepływ wentylacji skrzyni korbowej, a po wyjęciu bagnetu może to znieść ograniczenie.
Daj mi znać, co znajdziesz, te numery części mogą być inne, ponieważ Twój silnik to 4.2, a mój to 4.7 ###

W międzyczasie wymieniłem separator oleju o numerze części #219111. Hałas nadal występuje. Wymieniam teraz również 2 gwintowane złączki o numerze części #229987 oraz rurę odpowietrzającą głowicy o numerze części #231466. Myślę, że oznacza to wymianę całego układu wentylacji skrzyni korbowej. Podczas sprawdzania w garażu doszliśmy do wniosku, że musi to być układ wentylacji. Innym objawem jest to, że przy włączonym silniku trudno jest zdjąć pokrywę wlewu oleju. Podciśnienie w skrzyni korbowej wciąga pokrywę wlewu oleju do otworu, przez co trudno ją obrócić, a po otwarciu czujesz ssanie w otworze. Zaktualizuję, gdy naprawa zostanie zakończona. Jakieś inne pomysły?

To jest całkiem dobre... Jesteś na właściwej drodze... Nie pamiętam, czy te złączki mają w sobie otwór, czy nie... Masz dobrą uszczelkę typu O-ring na #21911 ?... Chciałbym powiedzieć, że ma... Fakt, że nie możesz zdjąć korka wlewu oleju, nie jest normalny... Skrzynia korbowa jest w ujemnym ciśnieniu, ale nie powinno być to takie trudne... Zakładam, że nie masz żadnej kontrolki silnika? Jason

Discussion starter · #10 ·
Cześć wszystkim, ... Aaron: do twojego pytania: Wyjąłem całkowicie bagnet, hałas znika, ale słychać silny syk zasysanego powietrza. Kiedy przykładam palec, hałas powraca podobnie jak wtedy, gdy bagnet jest w środku i czuję silne ssanie / podciśnienie na palcu.
Silnik po prostu ma za duże podciśnienie na biegu jałowym. Czy nie powinno być zaworu / regulatora ciśnienia powietrza, aby zapewnić stałe ciśnienie? Nie znalazłem żadnego zaworu, który regulowałby dopływ powietrza w celu zrównoważenia ciśnienia w skrzyni korbowej. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Discussion starter · #11 ·
Jason, Rzeczywiście, żadne kontrolki silnika się nie świecą.
Jest dokładnie tak, jak powiedziałeś: silnik powinien mieć ujemne ciśnienie podczas pracy na biegu jałowym i rzeczywiście je ma, ale po prostu za duże. !!!

Czytając o tego typu problemach u innych producentów, ogólny komentarz jest taki, że dopływ powietrza na biegu jałowym jest nieprawidłowy. System PCV ma również widocznie wlot i wylot powietrza i jest powiązany z ogólnym dopływem powietrza.. powinien istnieć zawór lub coś, co reguluje ciśnienie w skrzyni korbowej odpowiednio. Nie mam pojęcia, gdzie znajduje się ten zawór lub regulator przepływu powietrza w moim silniku. Części, które wymieniłem, nie miały żadnego mechanizmu regulacji powietrza, o ile mogłem zobaczyć.

Może ktoś ma więcej sugestii.....

Nie chcę cię tu wprowadzać w błąd, i bardzo trudno jest zdiagnozować te rzeczy bez przeprowadzenia kilku testów. Jednak nie jestem pewien, czy ma to związek z problemem z próżnią lub ciśnieniem. Podejrzewam, że wyciągnięcie bagnetu i spadek ciśnienia po prostu wpływa na coś innego, niezwiązanego z próżnią i ciśnieniem. Słuchając wideo, można usłyszeć wyraźny dźwięk w miarę wzrostu obrotów, pulsujący w miarę zapłonu cylindrów. Założę się, że jeśli obciążysz silnik, dźwięk zniknie i powróci po powrocie do biegu jałowego. Przepraszam, nie mogę pomóc bardziej niż to bez przeprowadzania testów.

Discussion starter · #13 ·
Nie chcę tu wprowadzać w błąd i bardzo trudno jest zdiagnozować te rzeczy bez przeprowadzenia kilku testów. Jednak nie jestem pewien, czy jest to związane z problemem z próżnią lub ciśnieniem. Podejrzewam, że wyciągnięcie bagnetu i spadek ciśnienia po prostu wpływa na coś innego, niezwiązanego z próżnią i ciśnieniem. Słuchając wideo, słychać wyraźny dźwięk w miarę postępu obrotów, pulsujący w momencie zapłonu cylindrów. Założę się, że jeśli obciążysz silnik, dźwięk zaniknie i powróci po powrocie do biegu jałowego. Przepraszam, nie mogę pomóc bardziej niż to bez przeprowadzania testów.
Rzeczywiście: obciążenie silnika powoduje zanikanie dźwięku i powrót po powrocie do biegu jałowego. Występuje tylko przy temperaturze roboczej silnika. Przy zimnym silniku wszystko jest w porządku, brak dziwnych odgłosów.

Czy kolektor dolotowy został niedawno usunięty? To prawie brzmi jak uszczelka kolektora dolotowego, która może przeciekać... Powietrze pędzące obok uszczelki działa jak stroik w instrumencie muzycznym... Fakt, że nie jest ciągłe, sprawia, że myślę, że jest związane z jednym cylindrem... Zazwyczaj miałbyś nierówną pracę na biegu jałowym itp., ale może być bardzo niewielka... Spróbuj spryskać środkiem do czyszczenia gaźników tam, gdzie kolektor dolotowy styka się z głowicą cylindrów i zobacz, czy zniknie... Jason

Discussion starter · #15 ·
Jason, Sprawdziliśmy cieknący kolektor dolotowy, spryskując połączenie kolektora z głowicą cylindrów, ale niczego nie wykryliśmy. Dźwięk jest dość głośny i bardziej przypomina piszczący pasek, który nie działa prawidłowo, ale wymieniliśmy już paski i koła, a hałas nadal występuje.

Mam nadzieję, że nie uszkodzę silnika. Samochód jeździ dobrze. Pozdrawiam...

Jason, Sprawdziliśmy wyciek kolektora dolotowego, spryskując połączenie kolektora z głowicą cylindrów, ale niczego nie wykryliśmy. Dźwięk jest dość głośny i bardziej przypomina piszczący pasek, który nie działa dobrze, ale wymieniliśmy już paski i koła, a hałas nadal występuje.

Mam nadzieję, że nie uszkadzam silnika. Samochód jeździ dobrze. Pozdrawiam...
Cześć tglatzel, jestem właścicielem Maserati 4200 (rocznik 2002) i mam ten sam problem co Ty (ten sam dziwny hałas). Znalazłem inny temat na forum Maseratilife (dotyczący silnika 4200, ale ponieważ silnik GT jest jedynie pochodną 4200, nie jest błędem zrobienie linku) problem nie został rozwiązany. Czytając Twój post, zastanawiam się, czy Ty lub ktoś inny mógłby pomóc, dostarczając rozwiązanie naprawcze, jeśli istnieje...
Mam nadzieję, że wkrótce przeczytam odpowiedź.
Pozdrawiam,
jg1974jg

Discussion starter · #17 ·
Cześć: Tak toczy się dalej ta historia:

W czerwcu hałas rozwinął się dalej: jak traktor z silnikiem Diesla. Krótki, twardy hałas podczas zimnego startu, a gdy silnik się rozgrzał (normalna temperatura robocza), brzmiał jak na załączonym filmie:
Niestety rozwiązanie było kosztowne: około 5000 euro.
Najwyraźniej wszystkie te dziwne dźwięki związane były z faktem, że jeden lub oba rzędy cylindrów miały niewystarczające smarowanie olejem. Ostatni dźwięk na filmie pochodzi z uszkodzonego regulatora wałka rozrządu.
Około końca 2010 roku ten typ silnika otrzymał modyfikację fabryczną, która rozwiązała problem. Zasadniczo zainstalowali nowy zawór zwrotny, który zapewnia, że ​​trochę oleju silnikowego pozostaje w rzędach cylindrów. Najwyraźniej olej wypływa z rzędów, gdy samochód nie jest używany przez dłuższy czas itp. Nie jestem technikiem i staram się podsumować to, co mi powiedziano.
Aby naprawić mój samochód, otrzymałem tę aktualizację silnika w moim samochodzie. Brzmi prosto; zawór zwrotny, ale najwyraźniej muszą zdemontować dużą część silnika, aby zainstalować naprawę. ...

Dobra wiadomość: wszystkie problemy rozwiązane, już żadnych dziwnych dźwięków.

Cześć tglatzel, przede wszystkim dzięki za poświęcony czas i udzielenie odpowiedzi. Na tym etapie mój samochód nie jest dotknięty ostatnim hałasem z filmu, który dodałeś. Mój samochód jest dotknięty pierwszym dziwnym hałasem, o którym poinformowałeś na początku tego wątku.
Zidentyfikowałem również innego właściciela Maserati (4200), który ma ten sam "bulgoczący" hałas, zobacz ten link: Maserati 4200 dziwny hałas, ale niestety wątek nie został zakończony, ale są tam wspomniane potencjalne przyczyny.
Twój post jest bardzo interesujący, ponieważ wspominasz, że do twojego silnika dodano zawór zwrotny; wydaje się to być zgodne z jednym z różnych wyjaśnień dostępnych w innym wątku, do którego się odwoływałem. Pewien mężczyzna mówi, że "rura odpowietrzająca" powinna być przyczyną tego bulgoczącego hałasu. Zakładam, że rura odpowietrzająca to to, co Maserati nazywa "systemem odmy"; ten system wydaje się być systemem rur, który zarządza oparami oleju silnikowego. Zgłoszono również, że Maserati zaprojektowało nowe systemy odmy (wydają się 2 nowe) w latach 2002-2004.

Sprawdziłem na specjalistycznej stronie z częściami zamiennymi i znalazłem ten rysunek pokazujący stare rozwiązanie, ale nie zidentyfikowałem jeszcze powodu tego nowego projektu (hałas??). Jeśli ktoś wie, dlaczego to nowe rozwiązanie projektowe zostało opracowane, daj nam znać. Projekt Maserati:
Image

Będę kontynuował moje dochodzenia i jeśli znajdę bardziej precyzyjne wyjaśnienie lub przypadkowo rozwiążę mój problem, podzielę się nim z innymi właścicielami Maserati.

Nie wahaj się komentować, poprawiać lub korygować tego wątku.
Fajnie, że twoje hałasy zniknęły :)
Wątek do śledzenia....

Discussion starter · #19 ·
Cześć Jg,

Rzeczywiście, nigdy nie znalazłem odpowiedzi na "bulgoczący" dźwięk, który rozpoczyna mój wątek. Jak pisałem, wymieniłem wiele części systemu PCV, ale bez rozwiązania. System PCV to to, co nazywasz systemem przedmuchu.

Po bulgoczącym dźwięku pojawił się drugi dźwięk; krótkie, twarde grzechotanie, tylko przy zimnym starcie.
Trzy miesiące później pojawił się ostatni dźwięk, tylko przy ciepłym silniku, podczas zmiany obciążenia.

Podobnie jak w przypadku fabrycznej naprawy nowych wałów korbowych i zaworu zwrotnego, wszystkie trzy dźwięki zniknęły. Wydaje mi się, że zmiennik wału korbowego jest źródłem wszystkich tych dźwięków.

Problemy ze zmiennikiem wału korbowego są niestety dość powszechne we wszystkich Maserati z tym silnikiem, również w Twoim 4200 i odpowiednich modelach QP. Dużo się o tym pisze. ...

Mam nadzieję, że znajdziesz rozwiązanie. Mój samochód nadal działa idealnie po tej naprawie. Wszystkie dziwne dźwięki zniknęły.

Cześć tglatzel, dzięki za te szczegóły. Spróbuję kontynuować samodzielne rozwiązywanie problemów, a jeśli nie znajdę rozwiązania, pojadę moim samochodem do dealera Maserati... Życzę miłego korzystania z Twojego "cichego" Maserati :)

1 - 20 of 29 Posts