Maserati Forum banner

Skaner OBD2 / narzędzie do resetowania

36K views 57 replies 28 participants last post by  Tweedy  
#1 ·
Cześć. Czytałem kilka wcześniejszych starszych postów dotyczących czytników / skanerów OBD2. Czy ktoś znalazł dobry skaner, który odczytuje i resetuje kody, a także wykonuje reset Service Required (zazwyczaj wykonywany po wymianie oleju / serwisie). Kupiłem tydzień temu GranTurismo Sport 2015, a ponieważ mieszkamy w mniejszej społeczności, pomyślałem, że rozsądnie byłoby kupić skaner i mieć go na wypadek wystąpienia problemu. Dzięki!

#2 ·
Powinno działać każde podstawowe urządzenie ELM27 OBDII. Używam takiego z Bluetooth, które łączy się z aplikacjami na Androida lub iOS. Uważam, że DashCommand i być może Torque Pro mogą resetować kody i wymagane ustawienia serwisowe.

#3 ·
Każde podstawowe urządzenie ELM27 OBDII powinno działać. Używam Bluetooth, które łączy się z aplikacjami na Androida lub iOS. Uważam, że DashCommand i być może Torque Pro mogą resetować kody i ustawienia wymagane do serwisu.
Tak naprawdę nie - Byłem w 5 różnych warsztatach z wysokiej klasy skanerami, takimi jak Snap-On i żaden z nich nawet nie pokazywał Maserati!! Musiałem iść do 6. warsztatu, gdzie mieli skaner marki Launch, który w końcu miał Maserati i byli w stanie zresetować „certyfikat serwisowy wygasł” po wymianie oleju.

#23 ·
To daje więcej funkcjonalności, niż można by się spodziewać za 49 dolarów, jeśli można to znaleźć w Walmart lub online. Używam go głównie do wyłączania wskaźnika klucza/serwisu, gdy zmieniam olej. Może jednak zrobić o wiele więcej.
View attachment 137925
Ta sama marka co car wizard! Właśnie kupiłem jeden, mam nadzieję!

#7 · (Edited)
Kupiłem to, co @timado404 zamieścił powyżej. Działa świetnie, pokazuje wszystkie kody, których do tej pory potrzebowałem i wydaje się bardzo solidne. Umożliwia resetowanie kontrolki serwisowej/oleju.

Jest w 100% równoważny z Autel MK808 za 500 $, ale wykorzystuje chmurę do pobierania danych, więc skaner OBD jest bardzo prosty i jest powiązany z jednym producentem. MK808 pobiera wszystkie niezbędne rzeczy na samo urządzenie, co może być łatwiejsze w użyciu dla warsztatu, ale znacznie przesadzone w porównaniu z urządzeniem za 49 $ zamieszczonym powyżej.

Jeśli musisz go użyć dla innego producenta, obowiązuje roczna opłata, więc bardziej sensowne jest po prostu kupienie drugiego urządzenia za 49 $ dla innego producenta (prawdopodobnie po prostu podłączonego do innego telefonu, aby zachować prostotę).

#42 ·
Kupiłem to, co @timado404 zamieścił powyżej. Działa świetnie, pokazuje wszystkie kody, których do tej pory potrzebowałem i wydaje się bardzo solidny. Umożliwia resetowanie kontrolki serwisowej/oleju.

Jest w 100% równoważny z Autel MK808 za 500 $, ale wykorzystuje chmurę do pobierania danych, więc skaner OBD jest bardzo prosty i jest powiązany z jednym producentem. MK808 pobiera wszystkie niezbędne rzeczy na samo urządzenie, co może być łatwiejsze w użyciu dla warsztatu, ale znacznie przesadzone w porównaniu z urządzeniem za 49 $ zamieszczonym powyżej.

Jeśli musisz go użyć dla innego producenta, obowiązuje roczna opłata, więc bardziej sensowne jest po prostu kupienie drugiego urządzenia za 49 $ dla innego producenta (prawdopodobnie po prostu podłączonego do innego telefonu, aby zachować prostotę).
Walmart HT 200 może odczytać wszystkie ECU, a nawet skyhook i zresetować kontrolkę serwisową
Cześć Mrbobdou,

Kupiłem urządzenie Autel AP200, ale nie widzę, jak zresetować kupon serwisowy silnika, skanowanie wraca jako zaliczone. Jak zresetować kontrolkę klucza serwisowego z aplikacji?

Dzięki,
Legenda

#9 ·
Jeśli chcesz bardziej rozbudowany skaner, mam Foxwell NT530, który dobrze sprawdza się w moim.
2021 New Version Foxwell NT530 All-System OBD2 Scanner Code Reader Support Bi-Directional Scanner
Przyjrzałem się temu skanerowi. Wygląda na dobry. Mam również pojazdy GM, więc powiedzieli, żebym kupił wersję angielską / Maserati z dwoma programami i po otrzymaniu jej pobieram oprogramowanie Maserati, a następnie wysyłam im numer seryjny e-mailem, a oni wysyłają link do pobrania oprogramowania GM. 300 $ Cdn

#10 ·
Cześć. Czytałem kilka wcześniejszych starszych postów dotyczących czytników / skanerów OBD2. Czy ktoś znalazł dobry skaner, który odczytuje i resetuje kody oraz wykonuje reset wymaganej usługi (zazwyczaj wykonywany po wymianie oleju / serwisie). Tydzień temu kupiłem GranTurismo Sport z 2015 roku, a ponieważ mieszkamy w mniejszej społeczności, pomyślałem, że rozsądnie byłoby kupić skaner i mieć go na wypadek pojawienia się problemu. Dzięki!
Ten skaner działa bezpośrednio z Twoim telefonem, jest łatwy w konfiguracji i daje Ci WSZYSTKIE informacje OBD, do których dealerzy mają dostęp dla 1 wybranego przez Ciebie pojazdu ZA DARMO! Oczywiście wybrałem GranTurismo i zresetowałem kontrolkę serwisową w moim 13 i moich znajomych w jego 16 bez problemu. To nawet przeskanuje wszystkie Twoje systemy i powie Ci, czy działają poprawnie. Najtrudniejszą częścią konfiguracji jest uzyskanie European All, co było po prostu pobraniem.
Autel MaxiAP AP200 Obd2 Scanner Bluetooth Auto OBDII Diagnostic Scan Tool dla ios i Android, pełny system Car Check Engine Light Code Reader z 25 Se Amazon.com: Autel MaxiAP AP200 Obd2 Scanner Bluetooth Auto OBDII Diagnostic Scan Tool dla ios i Android, pełny system Car Check Engine Light Code Reader z 25 funkcjami serwisowymi: Motoryzacja

#11 ·
Tylko moje 2 centy, ale zaszalałem z Launch x431, kiedy robiłem pierwszy samodzielny serwis w moim F430. Pomyślałem, że zaoszczędziłem tak dużo na tym jednym serwisie, że Launch się zwrócił, a potem każde jego użycie było już tylko bonusem.

#13 ·
Cześć Ludzie,
kupiłem Foxwell NT530 i działa dobrze w skanach poszczególnych modułów sterujących w większości przypadków i resetuje elementy konserwacyjne, takie jak przypomnienie o oleju itp. Czy masz jakieś problemy z wykonaniem "szybkiego skanowania"? Mój uruchamia skanowanie, najpierw patrzy na silnik ME7, a następnie przechodzi do ME9 (który mam), wykonuje skanowanie, przechodzi do skanowania A/T - skrzyni biegów, a następnie, gdy przechodzi do NFR (układ hamulcowy), blokuje się i otrzymuję komunikat "skontaktuj się z dealerem" na DIC w samochodzie??? Również, gdy wykonuję poszczególne moduły sterujące, działa to we wszystkich z wyjątkiem NFR / układu hamulcowego - dzieje się to samo? Jakieś komentarze? Inżynier Foxwell pracuje nad rozwiązaniem...

#28 ·
Cześć,
Kupiłem Foxwell NT530 i działa dobrze w przypadku skanów poszczególnych modułów sterujących i resetuje elementy serwisowe, takie jak przypomnienie o wymianie oleju itp. Czy masz jakieś problemy z wykonaniem "szybkiego skanowania"? Mój uruchamia skanowanie, najpierw patrzy na silnik ME7, a następnie przechodzi do ME9 (który mam), wykonuje skanowanie, przechodzi do A/T - Skan skrzyni biegów, a następnie, gdy przechodzi do NFR (układ hamulcowy), blokuje się i otrzymuję komunikat "skontaktuj się z dealerem" na DIC w samochodzie??? Również, gdy robię poszczególne moduły sterujące, działa to na wszystkich z wyjątkiem NFR / układ hamulcowy - dzieje się to samo? Jakieś komentarze? Inżynier Foxwell pracuje nad rozwiązaniem....
Foxwell NT 530 działał świetnie, jak polecałeś. Serwis został zresetowany. Dziękuję.
Wygląda na to, że wszyscy mamy różne doświadczenia z tym urządzeniem... mój szybki skan pokazuje tylko 2 elementy... (bezużyteczne dla tego, co chcę zrobić), a inżynier musiał wysłać Ci plik niedostępny podczas aktualizacji za pośrednictwem ich strony internetowej? A Fill's GTMC był w stanie zresetować kontrolkę serwisową?
Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi...

#14 ·
Mas do czynienia z podrabianym oprogramowaniem i natkniesz się na takie rzeczy, szczerze mówiąc... To nie jest idealne i nie liczyłbym na to, że zostanie naprawione... Jason

• Like
Reactions: oldironcarl7
#15 ·
Hej, ludzie,
Czytam posty o skanerach i jak zawsze bardzo pomocne. Chcę kupić dość solidne urządzenie, które może wyczyścić klucz serwisowy i dać mi całkiem dobre możliwości odczytu/kasowania kodów i analizowania systemów na żywo (nie wiem, co przyniesie przyszłość) bez rozbijania banku. Na podstawie waszych opinii wydaje się, że Foxwell NT530 lub Autel maxAP 200 mogą być dobrym rozwiązaniem, chociaż czytałem kilka recenzji na temat problemów z połączeniem Bluetooth z iPhone'em w Autel. Szukam waszych ostatecznych przemyśleń na temat czegoś, co z pewnością dobrze działa w Granturismo MC z 2014 roku. Dzięki..

#16 ·
Cześć Ludzie,
Czytam posty o skanerach i jak zawsze bardzo pomocne. Chcę kupić dość solidną jednostkę, która może wyczyścić klucz serwisowy i dać mi całkiem dobre możliwości odczytu/kasowania kodów i analizowania systemów na żywo (nie wiem, co przyniesie przyszłość) bez rozbijania banku. Na podstawie waszych opinii wydaje się, że Foxwell NT530 lub Autel maxAP 200 mogą być dobrym rozwiązaniem, chociaż czytałem kilka recenzji na temat problemów z połączeniem Bluetooth z iPhonem w Autelu. Szukam waszych ostatecznych przemyśleń na temat czegoś, co z pewnością dobrze działa w Granturismo MC 2014. Dzięki..
Cześć. Jestem naprawdę zadowolony z Foxwell NT 530. Foxwell jest z Chin, więc e-maile z odpowiedziami mogą być opóźnione, ale byli wspaniali. Ich inżynier wysłał mi szereg aktualizacji, a skaner skanuje i resetuje praktycznie wszystko w moim GranTurismo Sport 2015. Bardzo zadowolony i świetna wartość, niski koszt.

#17 ·
Bardzo doceniam.. co ciekawe, urządzenie kosztuje 249 $ na Amazon, jeśli wybierzesz wersję Maserati, w porównaniu do 169 $ dla każdego innego producenta.. na stronie Foxwell bezpośrednio kosztuje 165 $. Czy istnieje jakieś realne uzasadnienie dla dopłaty, czy to tylko czynnik premium Maserati? Myślałem też, że są dostarczane puste i tak czy inaczej wybierasz OEM. Dzięki.

#18 ·
Bardzo doceniam .. co ciekawe, urządzenie kosztuje 249 $ na Amazon, jeśli wybierzesz wersję Maserati w porównaniu do 169 $ dla każdego innego producenta.. na stronie Foxwell bezpośrednio kosztuje 165 $. Czy istnieje jakieś uzasadnienie dla dopłaty, czy to tylko czynnik premium Maserati? Pomyślałem też, że są dostarczane puste i tak czy inaczej wybierasz OEM. dzięki
Zapomniałem, ile zapłaciłem, ale strona Foxwell była tańsza. Skończyło się na tym, że kupiłem oprogramowanie Maserati ze skanerem i dodałem również oprogramowanie GM, ponieważ mam również Corvette Grand Sport z 2017 roku i Silverado, więc działa teraz dla wszystkich Maserati i wszystkich GM.

#24 · (Edited)
Znowu odkręciłem dzisiaj, reset serwisu olejowego.
Włącz Bluetooth w telefonie, podłącz HT 200 do portu OBD, urządzenie połączyło się automatycznie. (zielone światło na urządzeniu HT 200).
Otwórz aplikację HT 200... Wybierz Serwis, wybierz Reset oleju, wybierz automatyczny reset oleju, a następnie ok. (y)

#27 ·
108913 mil!!!! Musi być przerobione w Photoshopie! Ty nabiłeś te wszystkie mile?
Wszystkie oprócz tych 25 tysięcy lub więcej, które miał, kiedy go kupiłem... Zazwyczaj wyciskam z moich samochodów wszystko, co się da, i jeszcze więcej!!! (y)

#29 ·
108 tysięcy mil? Tak się jeździ!! A co oznacza to P? Mój pokazuje tylko N lub na jakim biegu jest. ;)

😂

Kupiłem ten sam mały skaner po tym, jak Tim go opublikował, ale jeszcze go nawet nie skonfigurowałem. Chyba powinienem się tym zająć któregoś dnia.

#30 ·
108 tysięcy mil? Ależ jeździsz! Aha, a co oznacza to P? Mój pokazuje tylko N lub na jakim biegu jest. ;)

😂

Kupiłem ten sam mały skaner po tym, jak Tim go opublikował, ale jeszcze go nawet nie skonfigurowałem. Chyba powinienem się tym zająć któregoś dnia.
Pewien człowiek powiedział kiedyś: "toczący się kamień nie obrasta mchem", wziąłem to sobie do serca! :p
P oznacza Parkowanie.

#35 ·
Doskonale! Dzięki.
Miło nie widzieć mocowań silnika, kolektorów wydechowych, pasków rozrządu itp. jak w przypadku innej marki włoskich egzotycznych samochodów.
To daje mi nadzieję, że czeka mnie wiele, wiele szczęśliwych i nieco tanich kilometrów dla mnie i mojego Maserati.

#36 ·
Doskonale! Dzięki.
Miło nie widzieć mocowań silnika, kolektorów wydechowych, pasków rozrządu itp. jak w przypadku innej marki włoskich egzotycznych samochodów.
Daje mi nadzieję, że zobaczę wiele, wiele szczęśliwych i nieco tanich mil przede mną i moim Maserati.
Ten układ napędowy był tak solidny, jak można mieć nadzieję, z włoskich stajni! :p

bardzo proszę

#38 · (Edited)
Wspomniałeś 4 z najbardziej znienawidzonych słów w słowniku właściciela F355....kolektory wydechowe paski rozrządu!
:cry:
Tim, do cholery, zapomniałeś o wielu rzeczach w 355...Wymiennik ciepła, silniczki reflektorów, wycieki oleju, prowadnice zaworów...itd...Bez urazy, ale w warsztacie nazywamy je dosłownie dupkami 355, ponieważ każdy właściciel zamierza go sprzedać, gdy wycenimy im serwis pasków :rolleyes: ...Jesteśmy już skończeni z 328, 348 i 355 jako biznesem...Wyrzuć to Tim na tym gorącym rynku i poczekaj i zdobądź samochód 430 F1....J

• Like
Reactions: Sakyubasu
#44 ·
Cześć. Nowy na tym forum. Spędziłem dużo czasu szukając niedrogiego narzędzia diagnostycznego, które resetuje klucz konserwacji oleju w moim Ghibli z 2016 roku. Po skontaktowaniu się z pomocą techniczną 6 najpopularniejszych producentów na Amazon, kupiłem i pomyślnie zresetowałem kontrolkę ostrzegawczą konserwacji (tj. klucz) za pomocą narzędzia GODIAG GD203. Od grudnia 2023 roku narzędzie jest wymienione na Amazon za mniej niż 70 USD. Istniały inne narzędzia diagnostyczne, które twierdziły, że robią to samo, ale były albo bardzo drogie (1500 USD), albo wymagały licencji w wysokości 90 USD za pojazd przy użyciu 2 lub więcej pojazdów (1 licencja w zestawie z zakupem narzędzia za 140 USD). GODIAG obejmuje ponad 80 producentów pojazdów. Wszystkie pojazdy mojej rodziny są zawarte w narzędziu. Jedyną niedogodnością, jaką zauważyłem w przypadku narzędzia, jest to, że zalecają aktualizację oprogramowania narzędzia po otrzymaniu. Można pomyśleć, że nowe narzędzie powinno być dostarczane z zaktualizowanym oprogramowaniem, ale obecnie nie jest to całkowicie niespotykane. Na przykład Amazon Firestick! Jest to również kolejny sposób wymuszania rejestracji. Aktualizacja była dość prosta. Podłączasz skaner do komputera za pomocą dostarczonego przewodu USB. Komputer rozpoznaje narzędzie jako dysk twardy. Następnie musisz uruchomić plik instalacyjny. Jednak plik instalacyjny nie był dołączony do mojego narzędzia. Wyszukałem w Google i znalazłem plik na stronie internetowej dostawcy. Skopiowałem plik na dysk twardy narzędzia i uruchomiłem proces instalacji. Myślę, że wynik mógłby być taki sam, gdybym pominął ten proces aktualizacji. Aktualizacja narzędzia zajęła mi 30 minut, reset konserwacji oleju zajął mi łącznie 5 minut. Hah! Narzędzie jest bardzo proste i intuicyjne. Ma mnóstwo innych funkcji. Baw się dobrze!

#45 ·
Cześć. Nowy na tym forum. Spędziłem dużo czasu szukając niedrogiego narzędzia diagnostycznego, które resetuje klucz konserwacji oleju w moim Ghibli 2016. Po skontaktowaniu się z pomocą techniczną 6 najpopularniejszych producentów na Amazon, kupiłem i z powodzeniem zresetowałem kontrolkę ostrzegawczą konserwacji (tj. klucz) za pomocą narzędzia GODIAG GD203. Od grudnia 2023 r. narzędzie jest wymienione na Amazon za mniej niż 70 USD. Istniały inne narzędzia diagnostyczne, które twierdziły, że robią to samo, ale były albo bardzo drogie (1500 USD), albo wymagały licencji w wysokości 90 USD za pojazd przy użyciu 2 lub więcej pojazdów (1 licencja w zestawie z zakupem narzędzia za 140 USD). GODIAG zawiera ponad 80 producentów pojazdów. Wszystkie pojazdy mojej rodziny są zawarte w narzędziu.
Jedyną niedogodnością, jaką zauważyłem w przypadku tego narzędzia, jest to, że zalecają aktualizację oprogramowania narzędzia po otrzymaniu. Można pomyśleć, że nowe narzędzie powinno być dostarczane z zaktualizowanym oprogramowaniem, ale obecnie nie jest to do końca niespotykane. Na przykład Amazon Firestick! To także kolejny sposób wymuszania rejestracji. Aktualizacja była dość prosta. Podłączasz skaner do komputera za pomocą dołączonego kabla USB. Komputer rozpoznaje narzędzie jako dysk twardy. Następnie musisz uruchomić plik instalacyjny. Jednak plik instalacyjny nie był dołączony do mojego narzędzia. Wyszukałem w Google i znalazłem plik na stronie internetowej dostawcy. Skopiowałem plik na dysk twardy narzędzia i uruchomiłem proces instalacji. Myślę, że wynik mógłby być taki sam, gdybym pominął ten proces aktualizacji. Aktualizacja narzędzia zajęła mi 30 minut, reset konserwacji oleju zajął mi łącznie 5 minut. Ha!
Narzędzie jest bardzo proste i intuicyjne. Ma mnóstwo innych funkcji. Ciesz się!
Dzięki za ten wpis i informacje. Zamawiam jeden w ten weekend.

#47 ·
Kupiłem HT200 i byłem zachwycony, gdy połączył się z moim QP i zeskanował kody. Bardzo wahałem się przed zakupem HT200, ponieważ wszyscy mówią o Launch-431 i Autels i Foxwells itp. Miałem poważne wątpliwości, czy narzędzie za 50 dolarów faktycznie wykona zadanie. Ale zrobiło...!!!

#49 ·
Kupiłem HT200 i byłem zachwycony, gdy połączył się z moim QP i zeskanował kody. Bardzo wahałem się przed zakupem HT200, ponieważ wszyscy mówią o Launch-431 i Autels i Foxwells itp. Miałem poważne wątpliwości, czy narzędzie za 50 dolarów faktycznie wykona zadanie. Ale zrobiło...!!!
To świetna mała rzecz. Wystarczająco mocna, aby pomóc w diagnozie. Nie tak potężna, że ​​prawdopodobnie uszkodzisz swój samochód...

#51 ·
Chciałbym zobaczyć funkcję skanera dla tych, którzy chcą jej jako opcji, która byłaby instalowana i wyświetlana na naszym ekranie rozrywki.
Cóż, istnieje kilka opcji (żadnej z nich nie można umieścić na oryginalnym ekranie):

Fajna mała rzecz. Istnieje od zawsze. Możliwość dostosowania.

Opcja 2: Zastąp NIT jednostką główną Android (taką jak ta od @Robin Elliott. Następnie zainstaluj preferowane oprogramowanie (takie jak Torque lub dla AP200) i uruchom oprogramowanie w razie potrzeby

C