Maserati Forum banner

Olej silnikowy

17K views 15 replies 7 participants last post by  Jason@ Enzo`s Atlanta  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy

Jestem po raz pierwszy właścicielem Maserati, niedawno kupiłem używanego Levante z 2017 roku z przebiegiem 35 tys. mil. Od ponad 25 lat jeżdżę niemieckimi samochodami (głównie Porsche).

Planuję zrobić regularny przegląd. Nie chcę zaczynać kolejnej debaty na temat tego, który olej jest lepszy/najlepszy, ale zastanawiałem się, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używaniem Driven dl40 w Levante lub ogólnie w innych samochodach Maserati?

Driven DI40 0W-40 Synthetic Direct Injection Performance Motor Oil (drivenracingoil.com)

A jeśli nie, to jakiego oleju używasz i dlaczego oraz jakie masz z nim dotychczas doświadczenia? Wiem, że Pennzoil jest zalecany.

Dzięki,
D

#3 ·
Nigdy nie słyszałem o tym oleju...Każda duża marka jest szczerze mówiąc w porządku...Ważniejsze jest, aby wymieniać go na czas niż marka...Skróciliśmy interwał do 6250 mil...12,5 tys. to trochę długo...Jason

• Like
Reactions: OleBah
#4 ·
Dziękuję Mr645 i Jason.

Mój harmonogram wymiany oleju to co 5 tys. km. Ale nowy olej może nie rozwiązać problemów LSPI.

Driven jest używany przez entuzjastów w silnikach VW/Porsche/Audi Turbo Direct Injection, na przykład EA888, pomaga zmniejszyć LSPI i tworzenie się sadzy, ma dobre HTHS i niską lotność, co może skutkować prawie zerowym spalaniem oleju i zmniejszeniem rozciągania problemów z łańcuchem rozrządu.

Ponieważ Levante ma silnik Direct Ignition Turbo, myślę, że powinno pomóc.

Nie jestem ani spokrewniony, ani nie pracuję dla Driven ani żadnej innej firmy naftowej.

#11 ·
W instrukcji obsługi producent wskazuje olej Hell 10w60, ale ....

"Syntetyczne oleje wielosezonowe SAE 10W-60, które spełniają wymagania API
SN/CF i ACEA A3, B3, B4.
Zalecany olej: SHELL Helix Ultra Maserati 10W-60"

Wątpię w tę informację, ponieważ:
1. Ta instrukcja jest tylko dla Levante 2018 - nie jest określone, czy jest to diesel czy benzyna - oba silniki są różne - wątpię, że to ten sam olej
2. Doświadczeni ludzie - na przykład "scuderiaparts" poleca 5w40

Już jestem zdezorientowany

#13 ·
Rozważam zakup Levante. Jeżdżę BMW X5M od 7 lat. Jednym z problemów z beamerem jest to, że duży silnik w M spala litr oleju na około 1000 mil lub mniej. W WSJ ukazał się artykuł o niektórych większych niemieckich silnikach, które to robią, czego oczywiście dealer wam nie mówi. Teraz wożę ze sobą dodatkowy litr oleju silnikowego specyficznego dla BMW, papierowe lejki i szczypce z miękkimi szczękami do otwierania pokrywy oleju.

Moja żona miała dwa Quartros i nigdy nie miała tego problemu, ale nie przejechała tym samochodem wielu mil.

Czy to problem z Maserati Levante?

#14 ·
Moje BMW X5 5.0i robi dokładnie to samo. To moja jedyna skarga na X5, ale jest to niezwykle irytujące. Jest nawet biuletyn serwisowy BMW, który instruuje, aby wlać 2 kwarty zamiast 1, gdy zapala się kontrolka niskiego poziomu oleju....Okropne!

#15 ·
Mój BMW X5 5.0i robi dokładnie to samo. To moja jedyna skarga na X5, ale jest to niezwykle irytujące. Jest nawet biuletyn serwisowy BMW, który instruuje, aby wlać 2 kwarty zamiast 1, gdy zapala się kontrolka niskiego poziomu oleju....Okropne!
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie - na razie
Ponieważ przejechałem dopiero około 1000 km - za kilka miesięcy powiem ci