Zgodnie z biuletynem technicznym Maserati, *każdy* silnik (4.2 lub 4.7) o numerze silnika <148697 jest potencjalnie podatny na problemy z wariatorem.
https://m.youtube.com/results?search_query=cam+variator+maseratiCzytam te posty już od roku. Co to są "Variatory" i co się z nimi psuje?
Znalazłem model Quattroporte GTS z 2010 roku, który został wyprodukowany w październiku 2009 roku - jednak numer silnika to 153XXX. Zatem numer silnika jest nowszy niż odcięcie 148697.Daty wariatora GT
QP5s zmontowane po wrześniu 2010 roku miały ulepszenie wariatora w fabryce. Odpowiada to numerowi silnika wymienionemu we wcześniejszych postach.
Nie mam danych dla GT.
KTBD
Czy jesteś pewien co do września 2010 roku, czy też numer silnika 148697 jest właściwym sposobem, aby to ustalić? Pytam, ponieważ silniki powyżej 148597 zostały umieszczone w QP5 w Q4 2009 - rok przed rzekomą datą września 2010 roku, którą wszyscy wciąż rzucają na tej stronie.Daty wariatora GT
QP5 montowane po wrześniu 2010 roku miały ulepszenie wariatora w fabryce. Odpowiada to numerowi silnika wymienionemu we wcześniejszych postach.
Nie mam danych dla GT.
KTBD
Inne wątki na tej stronie potwierdzają, że "aby być bezpiecznym" (silniki fabryczne z nowym numerem części wariatora), chcesz silniki późniejsze niż 157854.Witajcie wszyscy,
Przejrzałem cały ten wątek... Mam GTS z 2010 roku zbudowany pod koniec 2009 roku, a dealer właśnie powiedział mi (kiedy zapytałem), że numer mojego silnika to 150690. Czy jest jakiś sposób, aby na pewno "zobaczyć" naprawę? Chciałbym wiedzieć, jak wygląda naprawa, jeśli w ogóle.
Nie mam pojęcia, skąd pochodzi ten numer (157854), ale oryginalny pochodził bezpośrednio z biuletynu technicznego Maserati.Inne wątki na tej stronie potwierdzają, że "aby być bezpiecznym" (silniki fabryczne z nowym numerem części wariatora), potrzebujesz silników późniejszych niż 157854.
Jeśli spojrzysz na inne wątki, w których wypowiadali się technicy, najwyraźniej biuletyn techniczny Maserati twierdzi, że silniki powyżej 148697 zawierały poprawkę wariatora, ale Maserati tak naprawdę nie zmieniło numeru części wariatora, więc nie jest jasne (bez wizualnej kontroli wariatorów), czy zostały one rzeczywiście wymienione na zaktualizowaną wersję, czy naprawione. Na tej stronie stwierdzono, że Maserati zmieniło rzeczywiste numery części począwszy od 157854 - więc logiczne byłoby założenie, że sygnalizuje to zmianę w części wariatora.Nie mam pojęcia, skąd wziął się ten numer (157854), ale oryginalny pochodził bezpośrednio z biuletynu technicznego Maserati.
Istnieją pewne wątki dotyczące kontroli wizualnej
C
Spójrz w dół do wlewu oleju. Jeśli widzisz dużą sprężynę z kilkoma śrubami skierowanymi do przodu silnika, to nowy wariator. Jest zdjęcie na jednym z wątków.Cześć wszystkim,
Przejrzałem cały ten wątek... Mam GTS z 2010 roku zbudowany pod koniec 2009 roku, a dealer właśnie mi powiedział (kiedy zapytałem), że numer mojego silnika to 150690. Czy jest jakiś sposób, aby na pewno "zobaczyć" naprawę? Chciałbym wiedzieć, jak wygląda naprawa, jeśli to w ogóle możliwe.
W Coupes, Grandsport, QP lub GT znajduje się pod spodem na bloku silnika w pobliżu koła zamachowego. Musisz podnieść go na podnośniku, aby go zobaczyć.Gdzie na silniku znajduje się numer?
Każdy silnik GT ma jednak mokrą miskę olejową, niezależnie od tego, czy jest to 4.2 czy 4.7, zgodnie z Wikipedią. Czy szansa 1 na 3 dotyczy tylko 4.7? A może mokra miska olejowa 4.2 ma po prostu takiego pecha.Właściciel mojego bardzo doświadczonego warsztatu mówi mi, że występowanie problemów z wariatorem w silnikach z suchą miską olejową wynosi około 1 na 20, podczas gdy silnik z mokrą miską olejową 4,7 l z lat 2007-2010 ma około 1 na 3 potrzebujących dużej naprawy.
Myślałem, że samochody MC Shift (robotyczne skrzynie biegów) miały suche układy smarowania.Każdy silnik GT ma jednak mokrą miskę olejową, czy to 4.2 czy 4.7 według Wikipedii. Czy szansa 1 na 3 dotyczy tylko 4.7? A może mokra miska olejowa 4.2 ma po prostu takiego pecha.
-Troy
Nie, samochody automatyczne i F1 mają mokrą miskę olejową..JMyślałem, że samochody MC Shift (robotyczne manualne) mają układy suchej miski olejowej.