Maserati Forum banner
61 - 80 of 141 Posts
Jestem nowy w tej grupie, ale od dawna jestem właścicielem i wkurza mnie świadomość, że niektóre z tych problemów są spowodowane przez samych użytkowników, przez niewykwalifikowanych lub leniwych techników używających filtrów suchej miski olejowej w samochodach z mokrą miską olejową, podobnie jak duża liczba awarii QP w samochodach GT. To, że się wkręca, nie oznacza, że jest kompatybilny. Zamierzam kupić 4.7 Executive lub Sport GT, przy którym będę majstrował, oba mają doskonałą dokumentację i odpowiednie filtry na blokach. Uwielbiam silnik V8 w tych maszynach, ale to natura części mechanicznych, że zawodzą. To nigdy nie jest kwestia tego, czy, ale kiedy. Używanie odpowiednich części pomaga opóźnić to „kiedy”. Absolutnie uwielbiam silniki 4.2 i 4.7 V8 w tych rzeczach i mam nadzieję, że wszyscy będziecie mieli wiele ekscytujących mil przed sobą, każdy z was(y)

Daty wariatora GT

QP5s zmontowane po wrześniu 2010 roku miały ulepszenie wariatora w fabryce. Odpowiada to numerowi silnika wymienionemu we wcześniejszych postach.

Nie mam danych dla GT.

KTBD
Znalazłem model Quattroporte GTS z 2010 roku, który został wyprodukowany w październiku 2009 roku - jednak numer silnika to 153XXX. Zatem numer silnika jest nowszy niż odcięcie 148697.

@owali wydaje się być w tej samej sytuacji ze swoim GTS z 2010 roku.

Daty wariatora GT

QP5 montowane po wrześniu 2010 roku miały ulepszenie wariatora w fabryce. Odpowiada to numerowi silnika wymienionemu we wcześniejszych postach.

Nie mam danych dla GT.

KTBD
Czy jesteś pewien co do września 2010 roku, czy też numer silnika 148697 jest właściwym sposobem, aby to ustalić? Pytam, ponieważ silniki powyżej 148597 zostały umieszczone w QP5 w Q4 2009 - rok przed rzekomą datą września 2010 roku, którą wszyscy wciąż rzucają na tej stronie.

Cześć wszystkim,
Przejrzałem cały ten wątek... Mam GTS z 2010 roku zbudowany pod koniec 2009 roku, a dealer właśnie mi powiedział (kiedy zapytałem), że numer mojego silnika to 150690. Czy jest jakiś sposób, aby na pewno "zobaczyć" naprawę? Chciałbym wiedzieć, jak wygląda naprawa, jeśli w ogóle jest to możliwe.

Witajcie wszyscy,
Przejrzałem cały ten wątek... Mam GTS z 2010 roku zbudowany pod koniec 2009 roku, a dealer właśnie powiedział mi (kiedy zapytałem), że numer mojego silnika to 150690. Czy jest jakiś sposób, aby na pewno "zobaczyć" naprawę? Chciałbym wiedzieć, jak wygląda naprawa, jeśli w ogóle.
Inne wątki na tej stronie potwierdzają, że "aby być bezpiecznym" (silniki fabryczne z nowym numerem części wariatora), chcesz silniki późniejsze niż 157854.

Discussion starter · #67 ·
Inne wątki na tej stronie potwierdzają, że "aby być bezpiecznym" (silniki fabryczne z nowym numerem części wariatora), potrzebujesz silników późniejszych niż 157854.
Nie mam pojęcia, skąd pochodzi ten numer (157854), ale oryginalny pochodził bezpośrednio z biuletynu technicznego Maserati.

Istnieją pewne wątki dotyczące kontroli wizualnej

C

Nie mam pojęcia, skąd wziął się ten numer (157854), ale oryginalny pochodził bezpośrednio z biuletynu technicznego Maserati.

Istnieją pewne wątki dotyczące kontroli wizualnej

C
Jeśli spojrzysz na inne wątki, w których wypowiadali się technicy, najwyraźniej biuletyn techniczny Maserati twierdzi, że silniki powyżej 148697 zawierały poprawkę wariatora, ale Maserati tak naprawdę nie zmieniło numeru części wariatora, więc nie jest jasne (bez wizualnej kontroli wariatorów), czy zostały one rzeczywiście wymienione na zaktualizowaną wersję, czy naprawione. Na tej stronie stwierdzono, że Maserati zmieniło rzeczywiste numery części począwszy od 157854 - więc logiczne byłoby założenie, że sygnalizuje to zmianę w części wariatora.

Jest więc możliwe, że Maserati przeprojektowało wariator i zainstalowało go w silnikach po 148697, ale nigdy nie zmieniło numeru części wariatora aż do 157854.

Cześć wszystkim,
Przejrzałem cały ten wątek... Mam GTS z 2010 roku zbudowany pod koniec 2009 roku, a dealer właśnie mi powiedział (kiedy zapytałem), że numer mojego silnika to 150690. Czy jest jakiś sposób, aby na pewno "zobaczyć" naprawę? Chciałbym wiedzieć, jak wygląda naprawa, jeśli to w ogóle możliwe.
Spójrz w dół do wlewu oleju. Jeśli widzisz dużą sprężynę z kilkoma śrubami skierowanymi do przodu silnika, to nowy wariator. Jest zdjęcie na jednym z wątków.
Przy okazji, widzę nowy numer części w katalogu części, którego używam.

Cześć wszystkim,

Serio myślę o kupnie 08-09, który ma tytuł markowy z przebiegiem 50-60 tysięcy mil. Jestem ciekaw, jaką mieliście niezawodność i ile było konserwacji. Dajcie znać, bo wydaje się to fajny samochód, a silniki 4.2 i 4.7 są produkowane przez Ferrari, prawda?

Sprzedawca podał mi numer silnika i był on < niż wtedy, gdy rozwiązywali problemy z wariatorem wałka rozrządu. Kupiłem go mimo to, ponieważ samochód miał 14 200 mil przebiegu, a całkowita cena wynosiła 31 000 dolarów. Nie widziałem jeszcze 08 GT takiego jak mój w tak niskiej cenie, jaką za niego zapłaciłem. Większość miała ponad 30 000 mil przebiegu. Przejechałem nim 3000 mil i jedyne problemy wydają się być elektryczne. Ogrzewanie włącza się przy starcie (po prostu je wyłączam), po prostu małe irytujące problemy. Samochód ma 12 lat, więc co tam?

Właściciel mojego bardzo doświadczonego warsztatu mówi mi, że występowanie problemów z wariatorem w silnikach z suchą miską olejową wynosi około 1 na 20, podczas gdy silnik z mokrą miską olejową 4,7 l z lat 2007-2010 ma około 1 na 3 potrzebujących dużej naprawy.
Każdy silnik GT ma jednak mokrą miskę olejową, niezależnie od tego, czy jest to 4.2 czy 4.7, zgodnie z Wikipedią. Czy szansa 1 na 3 dotyczy tylko 4.7? A może mokra miska olejowa 4.2 ma po prostu takiego pecha.

-Troy

Tylko po to, aby dodać moje doświadczenie w tej kwestii. Kilka miesięcy temu kupiłem 08 GT w świetnej cenie, jedną z rzeczy, które muszę zrobić, jest sprawdzenie wariatorów, ale w tej chwili mam wyższe priorytety. Doświadczyłem lekkiego grzechotania przy zimnym starcie, jeśli samochód stał ponad 3 dni. Przeczytałem ten wątek z zainteresowaniem, podoba mi się pomysł z akumulatorem. To, co zrobiłem jako tymczasowe rozwiązanie, to kupiłem tani surowy klucz z eBay, pocięty przez lokalnego ślusarza. Ponieważ nie ma w nim chipa transpondera immobilizera, uruchomi silnik bez odpalania. Używam tego do zimnego startu, aby uzyskać ciśnienie oleju, a następnie po prostu uruchamiam go właściwym kluczem. Od tego czasu nigdy nie miałem grzechotania. Plik historii samochodów pokazuje, że uszczelki pokrywy rozrządu zostały zmienione, ale nie ma wzmianki o wariatorach, więc interesujące jest to, że można zobaczyć z korka oleju, czy zostały zmienione, praca na weekend.

61 - 80 of 141 Posts