Maserati Forum banner
81 - 100 of 140 Posts
Discussion starter · #81 ·
Chociaż lubię patrzeć, jak ludzie to robią z chlebem itp... Szczerze mówiąc, robią narzędzia, aby to zrobić o wiele szybciej... Mały młotek ślizgowy i łatwo wyskakuje... Jason

Discussion starter · #85 ·
Mimo że lubię patrzeć, jak ludzie robią to z chlebem itp... Szczerze mówiąc, robią narzędzia, aby to zrobić o wiele szybciej... Mały młotek ślizgowy i łatwo wyskakuje... Jason
Jestem jednym z największych zwolenników używania odpowiedniego narzędzia do pracy. Ale dla mnie, gdy się zestarzałem, zdaję sobie sprawę, że musi być tego limit. Nie robię tego już zawodowo, praca przy samochodach to teraz po prostu hobby. Jeśli uda mi się znaleźć alternatywę dla zakupu narzędzia, którego użyję może jeszcze 2 razy w życiu, to po prostu nie jest to dla mnie warte zachodu. Jeśli istnieje alternatywa, która działa za niewielkie pieniądze, wolę wydać środki gdzie indziej. Mam 5 klasycznych samochodów w mojej kolekcji, zawsze mogę znaleźć miejsce, aby wydać kilka dolarów więcej ;).

Oto wiele informacji i kilku guru (@lambertius, @Jason@ Enzo`s Atlanta), więc zawłaszczę ten wątek, aby opisać, jaki problem mam faktycznie ze swoją skrzynią biegów F1. Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł pomóc lub dać mi wskazówkę, gdzie szukać.

Kupiłem kilka miesięcy temu niedziałającego 05 Spydera. Po przeszukaniu forów itp. kupiłem X431 Mini Pro i zacząłem sam diagnozować.

Okazało się, że F1 jest uszkodzony i to powoduje wyłączenie silnika. Po wymianie mogłem po raz pierwszy jeździć samochodem i naprawdę się nim cieszyłem.

Ale teraz mam następujący problem: Po godzinie jazdy próbowałem zmienić bieg z 4 na 5, ale skrzynia biegów przeszła w N. Pociągnięcie za łopatkę nie włączyło biegu. Musiałem zmniejszyć prędkość, aż TCU zdecydowało, że jest wystarczająco wolno, aby ponownie włączyć 4. bieg i niskie obroty.

Kiedy to nastąpi, zmiana biegów w dół i w górę od 1 do 4 jest nadal możliwa i działa dobrze, ale 5 i 6 bieg są niedostępne...

Muszę się zatrzymać, uruchomić samouczenie ze startu, a potem mogę włączyć 5 i 6 bieg.

Podczas innej jazdy byłem na 6 biegu i wskaźnik biegów miga 6. Zmiana biegów była nadal możliwa. I wyłączyłem i włączyłem silnik i znowu nie można było zmienić biegu powyżej 4.

Co sprawdziłem do tej pory:

-Ciśnienie hydrauliczne: Zawsze między 40 a 50 bar. Kiedy otwieram pojazd, pompa pracuje 5 sekund. Zapłon włączony i silnik wyłączony, potrzeba ponad 5 minut, aż pompa ponownie się uruchomi. Przy włączonym silniku również potrzeba kilku minut, zanim nastąpi uruchomienie. Potrzeba również 3 lub 4 zmian biegów, aby obniżyć ciśnienie z blisko 50 bar do nieco poniżej 40 bar, a pompa się włącza.

-Pis jest aktualnie na 4,89. Zanim dokonałem tej regulacji, było to 5,07. Jeśli przesunę go bardziej w dół, zaczynam odczuwać zmiany biegów z N na 1 i na R jako szarpnięcie przechodzące przez samochód, widzę również podczas zmiany biegów prędkość kątową skrzyni biegów na poziomie 100-200. Więc zostawiłem PIS na 4,89

- Samouczenie i centrowanie siłownika działają dobrze, również gdy wystąpi awaria.

- Zamknięta pozycja sprzęgła wynosi obecnie 23,2 mm. Kiedy kupiłem samochód, nowa zamknięta pozycja sprzęgła wynosiła 25 mm, więc miałem wskaźnik zużycia -xy%. Zmieniłem to już na 19,2, chociaż powinny to być liczby do obliczenia wskaźnika zużycia, pomyślałem, że byłoby lepiej dla TCU mieć liczby, które są dobrze znane, zamiast poza zakresem... Po zmianie na 19,2 nie jeździłem już samochodem, więc muszę sprawdzić, czy to rozwiąże problem. Ale myślę, że nie.

- Wskaźnik zużycia sprzęgła wynosi 2800 po samouczeniu, centrowaniu siłownika i ustawieniu PIS na 4,89. Wcześniej było to chyba 4300.

- Nie mam żadnych kodów błędów w TCU. Motronic czasami pokazuje czujnik temperatury powietrza. Czasami widzę w klastrze E, ale nie wiem, czy jest to powiązane.

- Wyciek oleju ze sprzęgłem sv wyzwolonym wynosi 42,6, a nie wyzwolonym 23,4

- Załączenie biegu z niewłaściwymi zmianami ma wartość 29...

- Nie mam poślizgu sprzęgła na żadnym biegu.

- Zauważyłem, że woltomierz podczas jazdy pokazuje nieco ponad 13 V. Ale po pewnym czasie spada do około 12 V. Lampa pozostaje wyłączona. Mam akumulator 72Ah i myślę o jego wymianie.

- Jutro będę mógł zajrzeć pod samochód, ale myślę, że skoro pozostałe zmiany biegów nadal działają dobrze, a samouczenie pomaga, powinno być wystarczająco dużo płynu i brak wycieków w układzie. Ale zobaczymy.

Twoje przemyślenia na temat mojego problemu są mile widziane.

Dziękuję

Mam nadzieję, że to pomoże ci zobaczyć, co dzieje się z ustawieniem sprzęgła.

• E na desce rozdzielczej odnosi się do klimatyzacji. Jeśli jest przerywana, prawdopodobnie potrzebujesz ponownego napełnienia układu.
  • Jeśli Twój indeks zużycia sprzęgła jest poniżej 3000, pracujesz z PIS ciaśniej niż zaleca producent. Możesz nieco poluzować PIS.
  • Cały twój pakiet zaworów elektromagnetycznych przecieka poza specyfikacją, ale jest bardzo mało prawdopodobne, aby to było przyczyną problemu.

137703

Opis błędu i możliwość rozwiązania go za pomocą samouczenia wskazują, że problem dotyczy siłownika lub czujników położenia siłownika.

137706

Zacząłbym od odpowietrzenia siłownika, to darmowe i zajmie ci kilka godzin. Jeśli to się nie uda, możesz przeprowadzić dalszą diagnostykę, aby potwierdzić, że siłownik ulega awarii.
137707

137704

137708

137705

Wersja TL;DR: jeśli siłownik wykryje, że znajduje się w niewłaściwej pozycji do zmiany biegów, przerwie zmianę biegów i przestanie zmieniać biegi, aby chronić skrzynię biegów. Jeśli w siłowniku znajduje się powietrze, może mieć trudności z prawidłowym wyborem biegów. Jeśli sam siłownik ulega awarii, traci swoją pozycję w miarę użytkowania i dzięki samouczeniu koryguje to odchylenie i pozwala ponownie zmieniać biegi, aż ponownie straci swoją pozycję. Jeśli tak się stanie, możesz to zdiagnozować, uruchamiając samouczenie i notując wartości jak powyżej, a następnie jeżdżąc, aż ponownie wystąpi usterka, i ponownie rejestrując wszystkie te wartości i sprawdzając, czy się zmieniły.

Cały ten dokument jest dostępny do pobrania pod filmem, jeśli go potrzebujesz.

Viel Gluck!

Mam nadzieję, że to pomoże Ci zobaczyć, co dzieje się ze sprzęgłem.

• E na desce rozdzielczej odnosi się do klimatyzacji. Jeśli jest przerywana, prawdopodobnie trzeba będzie ponownie napełnić układ.
  • Jeśli Twój wskaźnik zużycia sprzęgła jest poniżej 3000, pracujesz z PIS ciaśniej niż zaleca producent. Możesz poluzować PIS.
  • Cały Twój pakiet zaworów elektromagnetycznych przecieka poza specyfikacją, ale jest bardzo mało prawdopodobne, aby to było przyczyną problemu.

View attachment 137703

Opis Twojego błędu i możliwość rozwiązania go za pomocą samouczenia wskazują, że problem dotyczy siłownika lub czujników położenia siłownika.

View attachment 137706

Zacząłbym od odpowietrzenia siłownika, to nic nie kosztuje i zajmie Ci kilka godzin. Jeśli to się nie uda, możesz przeprowadzić dalszą diagnostykę, aby potwierdzić, że siłownik ulega awarii.
View attachment 137707
View attachment 137704
View attachment 137708
View attachment 137705

Wersja TL;DR, jeśli siłownik wykryje, że znajduje się w niewłaściwej pozycji do zmiany biegów, przerwie zmianę biegów i przestanie zmieniać biegi, aby chronić skrzynię biegów. Jeśli w siłowniku znajduje się powietrze, może mieć trudności z prawidłowym wyborem biegów. Jeśli sam siłownik ulega awarii, traci swoją pozycję podczas użytkowania i poprzez samouczenie koryguje to odchylenie i pozwala na ponowną zmianę biegów, aż do ponownej utraty pozycji. Jeśli tak się stanie, możesz to zdiagnozować, uruchamiając samouczenie i notując wartości jak powyżej, a następnie jeżdżąc, aż ponownie wystąpi usterka i rejestrując wszystkie te wartości ponownie i sprawdzając, czy się zmieniły.

Cały ten dokument jest dostępny do pobrania pod filmem, jeśli go potrzebujesz.

Viel Gluck!
Lambertius, dwa krótkie pytania:

i) W przypadku 4200 CC Coupés, Spyders i QP-V, jak bardzo możliwe jest usunięcie siłownika z boku skrzyni biegów (bez dostawania się wiórów do środka) i poluzowanie trzech śrub odpowietrzających (prawdopodobnie za pomocą krótkiego śrubokręta płaskiego), podczas gdy półosie są nadal zamontowane, a skrzynia biegów jest nadal w pełni na swoim miejscu? Tak, opuszczenie wydechu... ale wszystkie ramy pomocnicze są nadal na miejscu. Czy można to zrobić bez rąk dziecka? A co z prawidłowym "ponownym uszczelnieniem" siłownika na skrzyni biegów... RTV?

ii) Z jakiegoś powodu nigdy nie mogę zobaczyć odniesień, o których wspominasz na dole swoich filmów na YouTube???

TIA!

137710

137711

Właściwie nie odpowietrzałem siłownika w swoim, zrobił to mój przyjaciel i nie jestem pewien, czy zrobił to na samochodzie, czy nie. Kiedy spojrzałem, wygląda na trudny dostęp, ale możliwy. I tak, wysokiej jakości uszczelniacz do oleju powinien być w porządku!

- Zauważyłem, że woltomierz podczas jazdy pokazuje nieco ponad 13 V. Ale po pewnym czasie spada do około 12 V. Lampka pozostaje zgaszona.
Miernik na desce rozdzielczej jest tak samo przydatny jak czekoladowa straż pożarna. Zignoruj go.

E na desce rozdzielczej odnosi się do klimatyzacji. Jeśli jest przerywany, prawdopodobnie potrzebujesz ponownego napełnienia układu.
Powiedziałbym, że bardziej prawdopodobny jest zewnętrzny czujnik temperatury. Nigdy nie widziałem kodu E przy niskim poziomie gazu, ale YMMV. Tutaj znajduje się funkcja resetowania i 'odczytu kodu':

i

C

@lambertius

Dziękuję za odpowiedź.

Mój samochód ma przejechane tylko 17xxx mil i mam nadzieję, że siłownik nie psuje się tak łatwo i/lub szybko.

Wczoraj ponownie pojechałem samochodem i problem powtórzył się. Ale tym razem nie zrobiłem samouczenia, zamiast tego zaparkowałem go na 2 godziny. Po powrocie i ponownej jeździe samochodem wszystko działało dobrze.

Myślę więc, że mechanizm samouczenia powinien za każdym razem dawać prawie te same liczby, ponieważ zadziałał ponownie po przerwie

Też nie wiem, ale wydaje mi się, że w systemie nie ma powietrza. Gdyby tak było, powinien zmieniać biegi nieprawidłowo cały czas, a nie od czasu do czasu.

Ale po raz pierwszy miałem kod P1770 - załączenia biegów z błędnymi przełączeniami. Co to znaczy? Poprosiłem o 5. bieg, siłownik wrzuca 3., TCU rozpoznało to jako awarię i wrzuciło samochód na luz?

Dziękuję również za wykres. Od teraz będę robił zdjęcia przed i po każdym samouczeniu i porównywał wartości. Jakie delta przed i po musi mnie dotyczyć?

Przyjrzę się również podwoziu samochodu, może jest tam jakiś wyciek? Sprawdzę również zbiornik F1.

Czy jest jakaś różnica między zmianą biegów za pomocą pedałów a samouczeniem? Bo kiedy występuje awaria, nie mogę wrzucić 5. biegu za pomocą łopatki ani narzędzia diagnostycznego, ale mogę zrobić samouczenie i działa to za każdym razem. Jaka jest więc różnica w załączaniu biegu podczas samouczenia lub za pomocą łopatki?

Edycja: Czy mógłbym rozpocząć procedurę odpowietrzania bez otwierania zaworu pod samochodem / przy siłowniku? Czy można spuścić powietrze do zbiornika?

Powietrze w układzie spowoduje zawodne zmiany biegów, ponieważ powietrze jest ściśliwe. Wraz ze zmianą temperatury zmieni się również ściśliwość powietrza, więc może być stabilne na zimno i niestabilne na gorąco lub odwrotnie.

P1770 oznacza, że bieg został wybrany z wartością spoza zakresu, więc albo czujniki położenia na siłowniku, albo sam siłownik ulegają awarii i samochód nie jest w stanie określić, który bieg wybiera, więc zmusza samochód do neutralnego położenia, aby chronić skrzynię biegów. Siłownik może ulec awarii z powodu awarii wewnętrznej, powietrza w przewodach hydraulicznych lub uszkodzonego zaworu elektromagnetycznego w pakiecie hydraulicznym.

Dzięki za wyjaśnienie(y)

Najpierw zrobię odpowietrzanie. Czy mogę użyć Liqui Moly LM1127? Jest on zalecany przez samą firmę Liqui Moly i niektórych innych niemieckich "specjalistów". Byłby dla mnie łatwo i szybko dostępny tutaj...

Jeszcze jedno pytanie, ponieważ wspomniałeś, że moje elektrozawory są poza zakresem: Granica to 30 cm³/min? Pamiętam, że widzę tylko 2 wartości dla elektrozaworów w X431. Czy muszę je wszystkie wymienić, czy istnieje pewien sposób, aby ustalić, który jest najgorszy i od niego zacząć?

Dzięki za wyjaśnienie(y)

Najpierw zrobię odpowietrzanie. Czy mogę użyć Liqui Moly LM1127? Jest on zalecany przez samą firmę Liqui Moly i niektórych innych niemieckich "specjalistów". Byłby dla mnie łatwo i szybko dostępny tutaj....

Jeszcze jedno pytanie, ponieważ wspomniałeś, że moje elektrozawory są poza zakresem: Granica to 30cc/min? Widzę tylko 2 wartości dla elektrozaworów w X431, jeśli dobrze pamiętam. Czy muszę je wszystkie wymienić, czy istnieje pewien sposób, aby ustalić, który jest najgorszy i od niego zacząć?
O ile LM1127 jest sklasyfikowany jako CHF (Central Hydraulic Fluid), będzie w porządku. Wszystko, co odnosi się do tego LDAS | Penrite Oil, będzie działać.

Jeden powie ci konkretnie o sprzęgle, reszta pakietu to grupa, obawiam się. W tę przerwę przebuduję pakiet elektrozaworów i mam nadzieję, że zadziała, chociaż nie sądzę, żebym mógł go przetestować przez miesiąc lub dłużej.

Im więcej myślę o wymianie płynu, tym więcej mam pytań.

Siłownik:
  • Czy jeśli odłączę siłownik, będę potrzebować uszczelki?
  • Czy powinienem nasmarować sworznie? A jeśli tak, to jakim smarem powinienem użyć?
  • Jeśli go odłączę i odpowietrzę, czy potrzebne jest jakieś specjalne narzędzie, aby go ponownie założyć? Myślę o widelcach, których pozycja zmieni się podczas odpowietrzania i nie jestem pewien, czy mógłbym je przesunąć ręcznie.

Upuszczanie płynu:
  • Jak spuścić stary płyn? Czy powinienem otworzyć szybkozłącza, czy po prostu uzupełnić nowym płynem i przepłukać?
  • Od czego zacząć? Od odpowietrzania siłownika czy odpowietrzania sprzęgła?
  • Ile płynu będę potrzebować do prawidłowego przepłukania układu?

Dziękuję za wsparcie (y)

81 - 100 of 140 Posts